Google Earth: Svijet na vašem dlanu

ŠTOGOD da netko mislio o Googleu, kad taj gigant Interneta izbaci nešto toliko impresivno i zadivljujuće kao što je Google Earth, jedino što možemo je ostati otvorenih ustiju u čudu.

Google već neko vrijeme surferima nudi besplatnu uslugu Google Maps, koja vam omogućava da locirate bilo koje mjesto na Zemlji te zumirate do razine na kojoj, primjerice, možete vidjeti ne samo svoju kuću, nego i automobil parkiran ispred nje.

Google Maps baziran je na satelitskoj tehnologiji, a od danas je potpuno besplatno za download dostupan moćni Google Earth. Za početak, trebate downloadati 10-tak MB težak instalacijski program, koji se nakon instalacije povezuje s Googleovom bazom satelitskih fotografija, čija je rezolucija, blago rečeno, fascinantna.

Rezultat je nešto dosad neviđeno: servis koji vam, uz pretpostavku da imate vezu minimalne brzine od 128 kbps, omogućava da uz pomoć računala "letite" oko Zemlje. Potrebno je samo upisati adresu (državu, grad, mjesto, ulicu, štogod vam padne napamet) i Google Earth će vas odvesti na željenu lokaciju, ispisati važnije lokacije u blizini "vaše" lokacije, te vam omogućiti da zumirate do nevjerojatnih detalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pomoć jednostavnih kontrola možete se kretati po 3-D satelitskoj karti, približiti ili udaljiti određenu točku na kartu, te čak promijeniti nagib pogleda. Animacija je nevjerojatno "glatka", a iako je dosad na tržištu bilo sličnih servisa, ovako kvalitetan preglednik kompletne površine planeta dosad nije viđen, da ne spominjemo činjenicu da je besplatan.

Zasad je za download dostupna beta verzija Google Eartha (ruku na srce, u trenutku pisanja ovog teksta nije, vjerojatno zbog ogromne navale, ali iz Googlea poručuju da će vrlo brzo download ponovo biti omogućen), pa vam toplo preporučamo da što prije nabavite Google Earth i iz prve ruke se upustite u istraživanje Zemlje kakvo još niste doživjeli.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara