Google, Facebook, Yahoo moraju na sud

Foto: AFP

TRI NAJVEĆE svjetske internetske kompanije, Google, Facebook i Yahoo, zajedno s još 18 drugih firmi, na sudu u Indiji morat će se braniti od optužbi za "svjesno promoviranje i objavljivanje uvredljivih sadržaja u komercijalne svrhe". Proces je pokrenuo sud u indijskom gradu Patiala, javlja Economic Times.

U Indiji već duže vremena traju debate oko toga koji je sadržaj primjereno pregledavati na internetu. Indijska vlada u zadnje vrijeme pokušava nametnuti cenzuru, a ovaj joj sudski proces može samo ići u korist. Pitanje je kakav će internet, nakon svega, biti dostupan indijskim korisnicima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sunil Abraham iz Centra za internet i društvo tvrdi da je razlog ove optužnice dublji od samog cenzuriranja nepoćudnog sadržaja. "Moglo bi se raditi o pokušaju da se prikupi podrška javnosti za vladine postupke", smatra Abraham.

Indijski zakon, naime, propisuje da internetske stranice moraju ukloniti sadržaj koji se smatra uvredljivim u roku od 36 sati nakon što o tome dobiju obavijest. Ukoliko to ne učine, moguće ih je izvesti pred sud. Stručnjaci tvrde da indijsko pravo uopće ne uzima u obzir uvjete korištenja pojedinih stranica koji su, u slučaju Facebooka ili Googlea, temeljeni na američkom pravnom sustavu.

"Čak i ako niste bazirani u Indiji, a vaše usluge su usmjerene prema indijskim računalima i indijskim korisnicima, morat ćete odgovarati indijskom zakonu", kaže Pavan Duggal, odvjetnik koji djeluje pri indijskom Vrhovnom sudu.

No, ipak se očekuje da će striktne odredbe indijskog zakona ipak donekle evoluirati u javnom dijalogu. "Zapravo je dobra stvar što dolazi do pravnog sukoba, na taj način ćemo utvrditi protokol interakcije na internetu", kaže Nishat Shah, direktor istraživanja u Centru za internet i društvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara