Google izgubio spor: Ništa od neograničenog prava na skeniranje knjiga

Foto:AFP

NAKON što je Google na svoju platformu eBooks skenirao oko 15 milijune knjiga, američki sud je odlučio da mora prestati s time jer krši autorska prava. Kako prenosi BBC, sud u New Yorku zaključio je bi se novim ugovorom "otišlo predaleko" i da bi se Googleu dala prevelika prednost pred konkurencijom, jer ne bi bilo do kraja jasno kako će nepoznati vlasnici autorskih prava od knjiga koje se skeniraju dobiti naknadu.

Novim ugovorom s Udrugom američkih izdavača, Google je namjeravao nastaviti s digitalizacijom knjiga, a zauzvrat je ponudio da godišnje izdvaja 125 milijuna dolara za vlasnike autorskih prava. Sud je ustanovio kako se vlasništvo na mnoge knjige ne može ustanoviti.

"Ugovor bi Googleu dao značajnu prednost, jer bi dobili autorska prava na autorska djela koja su već zaštićena, i to bez dozvole", rekao je sudac Denny Chin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U presudi je rečeno kako bi ugovor kojega je tražio Google bio nepošten i zbog toga što bi dobili ekskluzivna prava na "knjige siročad", odnosno ona djela kojima nikako nije moguće utvrditi vlasnika autorskih prava. U Googleu su očekivano razočarani.

"Vjerujemo da ovaj ugovor ima potencijala da mnoge knjige koje je trenutno teško pronaći, učini dostupnima za milijune ljudi", rekla je Googleova menadžerica Hilary Ware.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara