Google patentirao svoj homepage

Tekst: F.M.
Foto: The Examiner


INTERNETSKI div Google patentirao je svoj homepage iz 2004. godine, digitalni pravokutnik poznat po tome što na njemu nema praktički ništa.

U utorak je Američki ured za patente odobrio patent za "ukrašeni dizajn grafičkog korisničkog sučelja za prikaz komunikacijskog terminala". Grafičko korisničko sučelje, ili GUI kako se zove u računalnom žargonu, je Googleova početna stranica. Točnije, Googleova početna stranica iz 2004. godine.

Jedna slika

Patent se sastoji od jedne slike. Sve unutar isprekidane linije je pod patentom, osim Googleovog znaka, za koji već postoji trademark. Slika predstavlja Googleovu početnu stranicu iz 2004., kad je tvrtka prijavila patent. 2006. je Google već dobio patent za stranicu s rezultatima.

Stručnjaci za patente pomalo su začuđeni Googleovim potezom, koji je vrlo neobičan, ali ne bez presedana. IBM, još jedan računalni div, također ima patente na dizajn raznih GUI ikona. Patent za dizajn, za razliku od patenta za korištenje, pokriva estetiku.

Tako da je Googleov patent zapravo ograničen na nekoliko riječi na početnoj stranicu i načinu na koji su uređene. Budući da je sam Google u međuvremenu nekoliko puta "promiješao" izgled početne stranice, čini se kao je ova zaštita malo zastarjela.

Teško prekršiti patent

Dodatna stvar je u tome što je vrlo teško prekršiti patent za dizajn. Da bi se to učinilo, mora se praktički u potpunosti kopirati određeni dizajn, a budući da je Google od 2004. naovamo već promijenio nekoliko linkova na stranici, patent bi mogao biti beskoristan protiv bilo koga tko bi kopirao današnji dizajn stranice.

 
Čini se kako je Googleovo traženje patenta samo vježba u taštini koja je trajala pet i pol godina. No, mogu si to priuštiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara