Google prestaje koristiti Windowse

Tekst: J.D.
Foto: AFP


GOOGLE odustaje od korištenja Microsoftovog operativnog sustava Windows u svojim uredima, i to zbog problema sa sigurnošću, piše Financial Times na temelju razgovora s nekoliko Googleovih zaposlenika.

Naredba da se prestane koristiti Windowse, rekli su ti zaposlenici, došla je u siječnju, kad su Googleovi računi u Kini hakirani. U konačnici bi to moglo dovesti do toga da najveći internetski pretraživač potpuno izbaci najpopularniji operativni sustav iz interne uporabe.

Nova politika

Mnogi stari zaposlenici već su počeli koristiti Appleov operativni sustav ili Linux. Početkom siječnja se nekim novim zaposlenicima još dopuštalo da na laptope postave Windowse, ali ne i na stolna računala. Zaposlenici koji i dalje žele koristiti Windowse, moraju dobiti odobrenje s najviših razina unutar tvrtke.Tekst se nastavlja ispod oglasa
Windows je poznat kao operativni sustav najpodložniji napadima. Također je podložniji virusima. To uglavnom ima veze s činjenicom da je najzastupljeniji od svih operativnih sustava, pa je veća meta za napade.

Google nije htio službeno komentirati svoju trenutnu politiku.

Zaposlenici Googlea s kojima su pričali novinari Financial Timesa rekli su da je kompanija već neko vrijeme pokušavala nagovoriti svoje zaposlenike da pokušaju posao obavljati na Googleovim proizvodima, među ostalim i na novom operativnom sustavu Chrome, koji bi se trebao natjecati s Windowsima. Incident s hakiranjem u Kini samo je ubrzao odluku.

Vječno rivalstvo

Potez je navodno stvorio malu nelagodu među Googleovim osobljem, koje je dosad bilo naviklo na izbor između operativnih sustava, što nije uobičajena praksa u velikim kompanijama. Ipak, korisnici Windowsa nisu tako vezani za taj sustav. "Puno bi više ljudi bilo nezadovoljno da im je rečeno da ne smiju koristiti Appleove operativne sustave", rekao je jedan od zaposlenika.

Google i Microsoft se natječu na mnogim poljima, od pretraga, preko e-maila do operativnih sustava. Google je jasni pobjednik na polju pretraživanja, ali Microsoft s Windowsima čvrsto drži primat na polju operativnih sustava. Po zadnjim podacima, oko 80 posto svih korisnika služi se Windowsima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara