Google razljutio kinesku vladu

Google razljutio kinesku vladu

Tekst: J.D.
Foto: AFP


GOOGLEOVO jučerašnje djelomično povlačenje s kineskog tržišta razljutilo je kinesku vladu, a stotine tisuća kineskih korisnika Googleovih usluga pita se hoće li i dalje imati pristup novoj Googleovoj stranici ili će ona biti blokirana.

Nakon dva mjeseca pregovaranja o ukidanju autocenzure, koja je na kineskom webu obavezna, Google je usluge svoje kineske podružnice Google.cn preselio na server u Hong Kongu, a sve upute za pretragu preusmjerava preko stranice Google.com.hk. U Hong Kongu, koji je dio Kine, ali uživa velik stupanj autonomije, ne mora se cenzurirati rezultate.

Djelomično povlačenje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takav Googleov potez ne znači da kineski korisnici interneta odjednom imaju necenzuriran pristup podacima. Internetski filtri koje je postavila vlada, kolektivno poznati kao Veliki kineski firewall, automatski cenzuriraju pornografske i politički osjetljive pojmove. No, Google je selidbom u Hong Kong odlučio da više neće samostalno cenzurirati rezultate pretraga na svojim servisima.

Google se također nije sasvim povukao iz Kine. U Kini je ostavio tim zaposlenika na razvoju i razvitku, a kineski korisnici i dalje preko kineskih servera imaju pristup Google mapsima i Gmailu.

Vlada se ne slaže

"Ovo je potpuno krivo. Bez ikakvog kompromisa se protivimo politizaciji komercijalnih pitanja i izražavamo svoje protivljenje i indignaciju zbog Googleovih nerazumnih optužbi", rekao je jedan dužnosnik kineske vlade.

Dijelom zbog snažne cenzure, a dijelom zbog uspješnosti kineskih internetskih tvrtki, niti jedan od velikih pružatelja internetskih usluga sa Zapada u Kini nije uspio ostvariti značajan uspjeh. Google je uspio uhvatiti samo 13 posto tržišta pretraživanja, dok "kineski Google", Baidu, drži 77 posto. Yahoo, eBay, Microsoft, niti jedna od zapadnih kompanija nije uspjela izvesti snažan proboj na najveće internetsko tržište na svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara