Google Street View prikazuje ulice, ali i stražnjice

DETALJAN prikaz ulica u 30 američkih gradova koristeći Googleovu uslugu "Street View" mogao bi predstavljati ozbiljan problem ukoliko se počne koristiti i u europskim gradovima.

Street View svojim korisnicima omogućava detaljan pregled ulica, gradova, prikaz 3D građevina - što je popularno među vozačima, ali prikazuje i osobe i njihova lica što je zadiranje u privatnost.

Street View s rastom popularnosti izazvao je problem kršenja privatnosti, što je komentirao i Peter Hustinx, čelni čovjek zaštite podataka EU, koji očekuje od Googlea da će prije uvođenja ove usluge u Europu dobro proučiti zakone Europske unije.

Sigurnost nije narušena samo pojedincima već je Google pregovarao i sa Pentagonom kojem bi odgovaralo da se uklone online fotografije zbog mogućnosti narušavanja sigurnosti američkih vojnih baza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sve češćih žalbi na povredu privatnosti, Google je započeo s primjenom automatskog zamućivanja lica osoba te napomenuo kako Street View nije namijenjen gledanju drugih osoba već proučavanju grada, ulica i građevina.

Street View tek se predstavlja izvan granica SAD-a dok internetska aplikacija Google Maps i računalna aplikacija Google Earth imaju iskustvo kriticizma javnosti, na kojem su se nerijetko našle zbog pružanja podataka i slika "osjetljivih" lokacija čime mnogi nisu bili oduševljeni.

V.M.
Foto: Mashable.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara