Google tehnologija pokreće servere američkih obavještajnih agencija

Google tehnologija pokreće servere američkih obavještajnih agencija

AMERIČKE obavještajne službe uposlile su Google u pomoći bolje obrade i dijeljenja informacija koje te agencije prikupljaju o sumnjivcima.

Agencije poput NSA kupile su nekoliko servera koji pomoću Google tehnologija obrađuju podatke prikupljene od strane mreže špijuna širom svijeta.

Google je isto tako omogućio i tražilicu za stranicu nazvanu Intellipedia, nalik Wikipediji, na kojoj agenti objavljuju informacije o njihovim metama koje su dostupne njihovim kolegama.

Googleov tim za prodaju vladinim institucijama na taj način želi proširiti doseg kompanije, van postojećih korisnika i tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisno o stupnju pristupa kojeg agenti posjeduju, oni će se moći logirati na Intellipediju i dobiti pristup trima kategorijama informacija - vrhunska tajna, tajno i osjetljivo, te osjetljivo ali ne tajno. Dosad se registriralo 37.000 korisnika, a u bazi podataka ima 35.000 članaka, navodi Sean Dennehy, šef razvoja za Intellipediju pri agenciji CIA.

Kolekcija članaka je dostupna samo agencijama poput CIA-e, FBI-a, NSA-e i ostalim sličnim obavještajnim agencijama.

Tehnologija za pretraživanje Google-a rangira važnost web stranica mjereći broj drugih stranica koje imaju link sa tim stranicama, što u ovom slučaju nije poželjno. Kod Intellipedije, važnost se rangira načinom na koji ih se označava ili dodaje od strane drugih sudionika.

B.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara