Google: Viacomova tužba prijeti internetu

INTERNETSKI gigant Google preko svojih odvjetnika se očitovao o tužbi koju je protiv njega podnio medijski konglomerat Viacom zbog povrede autorskih prava na Googleovom video servisu YouTube.

Googleov pravni tim tužbu Viacoma okarakterizirao je kao prijetnju slobodi na internetu.

Riječ je o tužbi u kojoj Viacom navodi odštetni zahtjev od čak milijardu dolara. Viacom u obrazloženju navodi da se na tužbu odlučio zbog nesposobnosti vlasnika YouTubea, Googlea, da sa svojeg video servisa ukloni sadržaje s autorskim pravima. 

Google odbacuje optužbe

Iz Googlea pak odgovaraju da tužba "prijeti načinu na koji stotine milijuna ljudi legalno izmjenjuju informacije" preko interneta. Također tvrde da su učinili sve da YouTube servis održi zahtjeve zakona iz 1998. kojim su regulirana pitanja zaštite autorskih prava u digitalnom obliku te napominju da su pravilno odgovorili na ranije tvrdnje o povredi autorskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Googleovi pravni stručnjaci u svome podnesku predanom sudu na Manhattanu tvrde da Google i YouTube "idu daleko iznad njihovih pravnih obaveza u pogledu suradnje s vlasnicima autorskih prava sa ciljem zaštite njihovih radova".

Viacom: Niste učinili ništa

U Viacomu pak tvrde da Google i YouTube nisu dosegnule zakonski standard zaštite autorskih prava te su učinile malo ili ništa da zaustave kršenje zakona. Također, Viacom optužuje YouTube da konstantno dopušta objavljivanje i pregledavanje neautoriziranih kopija poznatih televizijskih programa i filmova.

U Viacomu navode da su uspjeli pronaći oko 150.000 takvih slučajeva uključujući video isječke iz animiranih filmova "South Park", "Spužva Bob Skockani" i MTV Unplugged.

I.K. 
Foto: Google/YouTube

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara