Googleov direktor marketinga nakon 10 dana pušten iz zatvora u Egiptu

Foto: AFP

DIREKTOR u Googleu Wael Ghonim danas je pušten na slobodu, potvrdili su iz Googlea preko službenog Twitter računa. Ghonim je nestao u Egiptu 28. siječnja, a nedugo zatim se utvrdilo da ga je uhitila egipatska policija. Nedugo zatim i sam je Ghonim preko Twittera potvrdio svoje puštanje na slobodu napisavši: "Sloboda je blaženstvo za koje se isplati boriti".

Već ranije su članovi Ghonimove obitelji CNN-u kazali kako su iz egipatske vlasti dobili vijest da će Googleov zaposlenik danas biti pušten. Ghonim, koji je inače Googleovom direktor marketinga za Bliski istok s uredom u Dubaiju, pridružio se u egipatske prosvjede prije desetak dana. Zadnji put se preko Twittera javio 26. siječnja kada je, između ostalog napisao, da su prosvjednici spremni umrijeti za svoju borbu.

Ministar policije obećao puštanje

Ghonim se u prosvjede uključio maksimalno ozbiljno. Marširao je na policajce, a tijekom noći spavao na ulici jer je, kako je izvijestio putem Twittera, želio osjetiti bol koju osjećaju milijuni njegovih sugrađana. Nakon što je Ghonim nestao, članovi njegove obitelji počeli su ga tražiti po Kairu, a nedugo zatim se službeno oglasio i Google koji je zatražio informacije o svom zaposleniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro je utvrđeno da je Ghonim jedan od mnogih koji su zbog prosvjeda završili u zatvoru, a njegovo oslobođenje jučer je osobno najavio novi ministar unutarnjih poslova Ahmed Sharfiq. Bilo je to ujedno i prvo službeno priznanje iz vlade da je Googleov direktor zapravo završio u pritvoru, iako je to već danima dobro poznata činjenica.

Situacija se smiruje, ali prosvjednici i dalje žele Mubarakovu ostavku

U ponedjeljak se situacija na ulicama Kaira, Aleksandrije i ostalih egipatskih gradova polako počela vraćati u normalu. Prestali su sukobi prosvjednika s pristašama predsjednika Hosnija Mubaraka i policijom, ali lideri revolucije i dalje tvrde kako njihova pobuna neće biti gotova sve dok omraženi diktator Mubarak ne podnese ostavku. Iako je ponedjeljak prošao relativno mirno, već za utorak je najavljen novi masovni prosvjed na kojem će se tražiti Mubarakova ostavka, javlja Guardian.

O stanju u Egiptu očitovao se i američki predsjednik Barack Obama, koji je zadovoljan što su lideri opozicije sjeli za stol s predsjednicima vlasti i što pokušavaju pregovorima ostvariti svoje ciljeve. "Mislim da je u Egiptu postignut napredak", kazao je Obama. Međutim, opozicijski vođe još ne djele optimizam američkog predsjednika, s obzirom da nemaju previše povjerenja u egipatskog potpredsjednika Omara Suleimana koji nadzire pregovore s vladine strane i koji bi trebao omogućiti tranziciju političke moći i demokratizaciju egipatskog političkog sustava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara