Gorbačov: Da sam se umiješao u demokratske procese izbio bi Treći svjetski rat

Tekst: I.Ka.
Foto: Wikipedia

POSLJEDNJI predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov izjavio je kako nimalo nije oklijevao uvesti vjerske i demokratske slobode u Rusiju. "Pad Berlinskog zida rezultat je dugog procesa kojemu su prethodile velike promjene u Sovjetskom Savezu, središnjoj te istočnoj Europi kao i bolji odnosi sa Zapadom posebno sa SAD-om", kaže u intervjuu za francuski časopis Le Figaro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se 1985. godine Gorbačov sastao s vođama zemalja Varšavskog pakta obećao im je da Rusija neće intervenirati u demokratske procese u i stočnoj Europi i nikada to nije ni napravila. "Da smo to učinili, vjerojatno ne bih bio ovdje i došlo bi do Trećeg svjetskog rata".

Gorbačov je vjerovao u očuvanje SSSR-a te kaže kako sadašnje vodstvo Rusije netransparentno troši novce. "Trebali su davno prije raditi na poboljšanju gospodarskog stanja, da moderniziraju i demokratiziraju Rusiju. Smatram da treba što prije okončati korupciju kako bi se izgradio nov sustav, nov model razvoja". Izrazio je vjeru u američkog predsjednika Baracka Obamu, te kako će Rusija znati iskoristiti šansu koja dolazi iz SAD-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara