Gorbačov priznaje da je oduvijek bio kršćanin

POSLJEDNJI komunistički vođa Sovjetskog Saveza, Mikhail Gorbačov, priznao je svoju kršćansku vjeru po prvi put, iznenadno posjetivši grobnicu svetog Franje Asiškog, javlja Daily Telegraph.

U pratnji svoje kćeri Irine, Gorbačov je proveo pola sata na koljenima u tihoj molitvi unutar grobnice.

Njegov posjet grobnici, talijanski list La Stampa opisao je kao "duhovnu perestrojku".

"Sveti Franjo je za mene drugi Isus. Njegova me priča fascinira i on je odigrao ključnu ulogu u mom životu", rekao je Gorbačov.

Njegov je iznenadni posjet, isto tako, bio potvrda desetina glasina o tome da unatoč tome što je javno izjavio da je ateist, ipak bio kršćanin. Njegov posjet Papi 1989. godine sada se može promatrati u nekom sasvim drugom svijetlu.

Gorbačov je kršten u ruskoj pravoslavnoj crkvi i njegovi roditelji su bili kršćani. Roditelji njegove žene Raise su također bili religiozni, a ubijeni su tijekom Drugog svjetskog rata zbog posjedovanje religijskih ikona u kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak je bivši američki predsjednik Ronald Regan u nekoliko navrata znao govoriti svojim savjetnicima kako smatra da je Gorbačov prikriveni vjernik.

Nakon molitve, Gorbačov je razgledao baziliku svetog Franje.

Otac Miroslavo Anuskevič, koji je također bio u Gorbačovljevoj pratnji, rekao je kako je Gorbačov često znao govoriti o Rusiji i ruskoj velikoj povijesti, ali i velikoj duhovnosti.

"Nitko od vjernika ga nije prepoznao dok se tiho molio u grobnici. Činio se kao čovjek kojega nadahnjuje dobrota, a rekao mi je da je uključen i u projekt za pomoć djeci oboljeloj od raka", dodao je.

B.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara