Gorbačov traži da se Lenjina napokon pokopa

POSLJEDNJI vođa Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov traži da se balzamirano tijelo Vladimira Lenjina odnese iz mauzoleja na Crvenom trgu i pokopa.

Tijelo Lenjina je javno izloženo u mauzoleju od njegove smrti, 1924. godine, iako se obitelj tome protivila. Od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine naklonost Rusa prema Lenjinu je u stalnom padu te mnogi od njih traže da se "duhovi saveza", zajedno s Lenjinom, napokon pokopaju.

"Sad se nećemo zamarati s kopanjem groba, međutim zasigurno će doći vrijeme kad će ovaj mauzolej izgubiti svoje značenje", kazao je Gorbačov. Isto je nekad tražio i bivši predsjednik Boris Jeljcin, međutim njegovi zahtjevi su bili bezuspješni zbog jake prokomunističke struje u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je izbjegao problem tvrdeći da se radi o emotivnom pitanju, a njegov nasljednik Dimitrij Medvjedev još nije otkrio svoj stav.  Gorbačov je, također, pozvao na izgradnju državnog muzeja i memorijalnog centra u spomen na milijune Rusa koji su ubijeni ili zatvoreni u vrijeme vladavine Staljina, čije je balzamirano tijelo bilo izloženo kraj Lenjinova, i to osam godina, sve do 1961. godine.

J.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara