Gori na otoku Olipa: Tri Canadaira gase požar na jugu Hrvatske

Gori na otoku Olipa: Tri Canadaira gase požar na jugu Hrvatske

Foto: FAH

TRI Canadaira CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne Zemunik danas su upućena u gašenje požara na otočić Olipa na Elafitima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, objavila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Uz gašenje požara zračne snage od 8. srpnja 2016. provode i redovita  protupožarna izviđanja sa Airtractorima na dvije rute: južnoj ruti od Zadra prema Dubrovniku uključujući zaleđe te sjevernoj ruti od Zadra do Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je za vrijeme današnjeg izviđanja na južnoj ruti pilot Airtractora AT-802 uočio požar na lokaciji Marasi južno od Knina u Šibensko-kninskoj županiji i sa nekoliko vodenih bombi ugasio požar.

Protupožarna izviđanja su se pokazala učinkovitim tijekom prošlogodišnje protupožarne sezone, kada je zahvaljujući izviđanjima iz zraka uočeno više požara koji su ugašeni u samom začetku ili sa minimalnim angažiranjem snaga.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 18 požarišta (6 u Dubrovačko-neretvanskoj, 5 u Šibensko-kninskoj, 4 u Zadarskoj te tri u Splitsko-dalmatinskoj županiji).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara