Gospićka skupina: Saslušan pretposljednji svjedok

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Rijeci danas je u suđenju tzv. gospićkoj skupini saslušan pretposljednji svjedok Davor Pajtl, do jeseni 1991. zapovjednik 118. brigade, koji je za Tihomira Oreškovića rekao da se u doba njegova zapovijedanja bavio administrativnim poslovima.

Predsjednica sudskog vijeća Ika Šarić izvijestila je nakon završetka današnje rasprave da će biti saslušan još jedan svjedok te da će izvršiti uvid u dio sudskog spisa. Nakon toga će, vjerojatno u četvrtak, optuženici početi s iznošenjem svojih obrana čime glavana rasprava u ovom predmetu ulazi u završnu fazu.

Današnji svjedok Davor Pajtl, pozvan na davanje iskaza u sklopu obrane optuženog Tihomira Oreškovića, do početka jeseni 1991. godine bio je na dužnosti zapovjednika gospićke 118. brigade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako je u Gospić stigao kako bi ustrojio tamošnju brigadu čiji je bio prvi zapovjednik. Govorio je o ustroju te brigade te organizaciji obrane Gospića. Pajtl je za Tihomira Oreškovića kazao kako se bavio samo administrativnim poslovima dok se vojnim zadacima nije bavio. Kazao je kako ga je na mjestu zapovjednika 118. brigade zamijenio optuženi Mirko Norac nakon čega je otišao u postrojbu Hrvatske vojske u Otočcu.

U postupku protiv tzv. gospićke skupine, uz Oreškovića i Norca, optuženi su i Ivica Rožić, Stjepan Grandić i Milan Čanić za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na gospićkom području u jesen 1991. godine. Od njih se Čanić brani sa slobode, dok se ostali nalaze u pritvoru riječkog okružnog zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara