Gospodarstvenicima predstavljena bjelovarska Slobodna zona

BJELOVARSKA Slobodna zona, za koju je grad Bjelovar nedavno dobio koncesiju Ministarstva gospodarstva, predstavljena je mogućim ulagačima, domaćim gospodarstvenicima.

U Hrvatskoj od 16 radi šest zona, istaknuto je na skupu, a o iskustvima u radu slobodnih zona govorila je predsjednica hrvatske Udruge slobodnih zona i direktorica zagrebačke Slobodne zone Dubravka Maras. Zone omogućuju veća gospodarska ulaganja, zapošljavanje i rast izvoza, a to je i najvažnije za državu, dodala je.

O varaždinskoj Slobodnoj zoni govorio je direktor Slobodan Mikac, istaknuvši da blizina zagrebačke, varaždinske i bjelovarske zone ne znači međusobne zapreke u konkurentnosti jer svaka privlači ulagače iz različitih djelatnosti, ovisno o posebnostima svake od njih.

Bjelovarska gradonačelnica Đurđa Adlešić naglasila je kako iskustva pokazuju da se učinci slobodne zone mogu očekivati za dvije godine, a infrastruktura će se graditi kako se budu uključivali ulagači u zonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među najvažnijim prednostima ulaganja u slobodnu zonu upola je manji porez na dobit i petgodišnje neplaćanje poreza na dobit ako su ulaganja veća od milijun kuna.

O važnosti školovanja stručnjaka i gradnji infrastrukture za razvoj poslovnih zona govorio je i predsjednik Hrvatske inicijative za razvoj Zrinski Pelajić, podsjetivši da je Američka agencija za razvoj grad Bjelovar uključila u projekt podizanja konkurentnosti gradske uprave koja bi trebala utjecati na privlačenje gospodarskih ulagača.

Direktor IBM-a za Hrvatsku Ivan Vidaković govorio je o mogućnostima školovanja 10-ak osoba iz Bjelovara za programe visoke tehnologije.

Bjelovarska slobodna zona na oko 20 hektara smještena je uza samu obilaznicu prometnice Bjelovar - Đurđevac.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara