Gotovina dobija status Markača i Čermaka?

MLADEN BAJIĆ, glavni državni odvjetnik prošli tjedan je haškoj tužiteljici donio dokaze da se akcijski plan potrage za generalom Antom Gotovinom ostvaruje i bolje nego što se očekivalo.

Odvajanje spisa “Gotovina” od predmeta “Markač-Čermak”, znači da Carla del Ponte odbjeglom generalu nudi početni položaj “pregovarača”, kakav je imao prije četiri godine, kad je prva optužnica protiv njega stigla u Zagreb, tvrdi Vjesnik.

Tada je i Rahim Ademi pozvan u Haag, ali je nakon nekoliko mjeseci pušten da se brani sa slobode. Markač i Čermak dobili su razdvojene, ali identične optužnice kao i Gotovina, ali su se njih dvojica, za razliku od njega, odazvali pozivu Haškog suda, te uz dobru obranu dobili priliku kod kuće pričekati vlastito suđenje i računati na rušenje optužnice.

Gotovina je ovim razdvajanjem optužnice Markača i Čermaka od svoje dobio šansu da ga Haag “tretira” kao i Markača i Čermaka, jer je razdvojena optužnica bila ista za svu trojicu, tvrdi Vjesnik.

Kada bi Gotovina posjetio Haag, pravni zakoni i propisi bi se prema njemu koristili, kao i u slučajevima Ademija, Markača i Čermaka.

Hoće li dolazak Carle del Ponte u Zagreb, koja bi ovaj slučaj mogla prenijeti iz predaje u postupak, značiti da se slučaj s političke prenosi u pravnu sferu, odnosno da bi se cijeli predmet rasteretio državne razine i vodio kao stvar Suda. Takav razvoj situacije mogao bi donijeti početak pregovora s EU-om.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara