Gotovina: Ja nisam osoba opisana u optužnici, dokazat ću svoju nevinost

UMIROVLJENI general Ante Gotovina poručio je da on nije osoba opisana u svim točkama optužnice, izjavio je u ponedjeljak njegov odvjetnik Luka Mišetić nakon prvog pojavljivanja Gotovine pred sudom, na kojem se izjasnio da nije kriv po svih sedam točaka optužbe za ratne zločine protiv srpskih civila navodno počinjene tijekom i nakon Oluje godine 1995.

General Gotovina je imao jednu poruku: Što se tiče svake točke optužnice ja nisam čovjek koji je opisan u tim točkama. Ja sam nevin i dokazat ću svoju nevinost pred sudom, kazao je Mišetić brojnim novinarima pred sudom.

Gotovina je rekao da nije vodio privatni rat nego u ime Republike Hrvatske i Hrvatske vojske, te očekuje da će pobijediti na kraju suđenja, dodao je.

Mišetić je naglasio kako je Gotovinu zatekao u vrlo dobrom stanju, te da je potpuno koncentriran na obranu.

General Gotovina, po njegovim riječima, očekuje brzo i ekspeditivno suđenje nakon kojeg će biti oslobođen, a on osobno se nada da će dobiti pošteno suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na upit novinara o tome tko plaća obranu Gotovine, odgovorio je da za sada nitko, te da su svi odvjetnici u protekle četiri i pol godine koliko je general bio u bijegu radili besplatno.

Nema smisla pristati na razgovor s istražiteljima ako oni inzistiraju na suđenju do kraja. Bilo bi od interesa za utvrđivanje istine ukoliko bi general Gotovina mogao u razgovoru pokazati da nije odgovoran za te zločine, kazao je Mišetić, dodajući kako bi inače razgovor donio u procesu prednost tužiteljima.

Kao jedan od prvih koraka obrane, nakon što Tužiteljstvo dostavi popratni materijal uz optužnicu, Mišetić je najavio podnošenje preliminarnog prigovora na korištenje tzv. Brijunskog tranksripta kao dokaza, jer ga obrana smatra lažnim.

Nizozemski odvjetnik Gertian Alexander Knoops, koji je danas po službenoj dužnosti zastupao Gotovinu jer njegovi branitelji još nisu akreditirani u predmetu, kazao je novinarima da je Gotovina bio smiren i koncentriran.

Gotovina je, po njegovim riječima, bio zadovoljan time što mu je sudac Carmel Agius detaljno pročitao njegova prava kao i time što je na sjednici optužnica protiv njega pročitana u cijelosti, iako on to nije tražio.

Knoops inače pred Haškim sudom zastupa Jovicu Stanišića, bivšeg načelnika SDB-a Srbije, koji je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog progona hrvatskih civila na okupiranim područjima RH i zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara