Gotovina pred haškim sudom: Nisam kriv

UMIROVLJENI hrvatski general Ante Gotovina u ponedjeljak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj od sedam točaka optužnice koja ga tereti za ratne zločine protiv srpskih civila počinjene tijekom i nakon operacije Oluja godine 1995.

Podsjetimo, po izmijenjenoj optužnici od 24. veljače 2004. tereti ga se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon, ubojstva, deportacije, prisilno preseljenje, razaranje naselja, pljačku imovine i druga nehumana djela navodno počinjena protiv srpskih civila tijekom i nakon operacije Oluja 1995., u kojoj je Gotovina bio najviši operativni zapovjednik svih hrvatskih snaga u južnom sektoru Krajine.

Predstavnik Tužiteljstva u sudnici je bio Alex Whiting a Gotovinu je zastupao branitelj po službenoj dužnosti Geert-Jan Alexander Knoops, nizozemski odvjetnik kojeg mu je dodijelilo Tajništvo jer se njegovi odvjetnici Luka Mišetić i Marin Ivanović nisu stigli akreditirati.

Odvjetnici su sjednicu pratili s galerije, gdje je bio i predstavnik Veleposlantva RH Luka Alerić, bivši predsjednik HSLS-a Dražen Budiša, te brojni hrvatski i strani novinari.

Za 12.45h zakazano očitovanje hrvatskog generala Ante Gotovine pred haškim sudom počelo je sa 7 minuta zakašnjenja. Nakon početnog utvrđivanja identiteta dežurni sudac Carmel Agius upitao je generala Gotovinu razumije li službeni prijevod koji se odvijao na srpskom jeziku.

Gotovina je ustao i potvrdno odgovorio na sučevo pitanje, nakon čega je sudac utvrdio ime branitelja po službenoj dužnosti te je Gotovini predstavio članove sudskog vijeća i optužbe pred kojima će biti izvršeno očitovanje.

Sudac je Gotovini u kratkim crtama iznio točke optužnice, što je general saslušao mirno i sa zanimanjem pratio. Nakon toga je sudac Gotovinu zamolio da ustane, provjerio njegov identitet, datum i mjesto rođenja te ga upitao o njegovom posljednjem mjestu boravišta.

Gotovina je rekao da je to Španjolska, te dodao kako nije imao stalnu adresu boravišta. Na slijedeća sučeva pitanja Gotovina je odgovarao kako zna da je njegova obitelj upoznata s uhićenjem i prebacivanjem u Haag, te da je kontaktirao svoju obitelj.

Gotovina je za to vrijeme odgovarao smirenim glasom i djelovao je koncentrirano na predmet događanja. Tijekom sučeva izlaganja djelovao je i pomalo nervozno, a sudu se obraćao s poštovanjem i riječima "Časni sude".

Odvjetnici Gotovininog tima obrane Luka Mišetić i Marin Ivanović do početka očitovanja nisu se na vrijeme registrirali u tajništvu ICTY-a kao generalovi službeni branitelji radi čega je Gotovinu na saslušanju i očitovanju o optužnici zastupao odvjetnik po službenoj dužnosti Alexandar Knups.

Ante Gotovina je rekao da nema ništa protiv toga da ga na očitovanju zastupa Knups, nakon čega je sudska tajnica Gotovini pročitala prava koja kao optuženik ima pred sudom.


Carmel Agius

Sudac je nakon toga pitao Gotovinu je li razumio prava i treba li mu nešto od navedenih prava obrazložiti na što je General potvrdno odgovorio dodajući kako ne treba dodatnih obrazloženja.

Spomenimo da je Gotovina tijekom očitovanja imao službeni prijevod Suda koji je bio na srpskom jeziku. Tako je prevoditeljica cijelo vrijeme prevođenja koristila ekavicu te riječi srpskog književnog jezika, što je general, htio ne htio, bio primoran slušati.

Nova TV je radi što vjerodostojnijeg prijenosa iz Haaga u svome izravnom prijenosu iz sudnice ostavila onaj prijevod koji je toga trenutka čuo general Gotovina u slušalicama, dok su HRT i RTL angažirale studijskog prevoditelja na hrvatskom jeziku.

Sudac je potom pitao Gotovinu treba li čitati cijelu optužnicu i je li on vidio optužnicu, na što je general odgovorio da ju je vidio ali da je ne treba čitati, no sudac je inzistirao na čitanju iste, pa je nakon nekoliko trenutaka sudska tajnica počela s čitanjem kompletne optužnice.

Za vrijeme čitanja točaka optužbe, koje Gotovinu terete za ubojstva srpskih civila tijekom operacije "Oluja", general je namrštenih očiju i sa zanimanjem slušao optužbe protiv sebe.

Nakon petnaestak minuta slušanja optužbi na svoj račun Ante Gotovina je djelovao umorno, te je nastavak optužnice slušao s naizgled nešto manje pažnje i povremeno zamišljena pogleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Čitanje optužnice

Nešto poslije 14 sati tajnica je završila s čitanjem optužnice, nakon čega je predsjedavajući sudac utvrdio jesu li razlike u prvoj i izmjenjenoj optužnici protiv generala Gotovine pravno regulirane u svim detaljima.

"Časni sude, nisam kriv"

Sudac Agius je pročitao popis civila, te mjesta i datume u kojima su žrtve ubijene, nakon čega je Gotovini objasnio načine na koje se može očitovati o svojoj krivnji o optužnici. Gotovina se mogao očitovati odmah, ili odgoditi očitovanje maksimalno 30 dana.

"Časni sude ja sam razgovarao s mojim odvjetnikom, i ja sam spreman da se izjasnim danas" - odgovorio je Gotovina.

Po točki progona Gotovina je rekao "Časni sude, nisam kriv", jednako je odgovorio i za točku optužbi za ubojstva te za zločine koji ga terete po zapovjednoj odgovornosti.

Nakon toga sudac je zatražio i očitovanje po preostale četiri točke optužbe čemu je uslijedio uvijek jednak Gotovinin odgovor: "Časni sude, nisam kriv".

>>>Audio (mp3): "Časni sude, nisam kriv"

General je nekoliko trenutaka prije očitovanja, te tijekom samog očitovanja bio vidno uznemiren, te je s vidnim crvenilom u licu i namrštenih očiju negirao krivnju za optužbe.

Sudac je nakon toga Gotovini dopustio da sjedne, te mu je objasnio proceduralna pravila vezana uz nastavak suđenja i boravak u pritvoru haškog suda u Sheveningenu. Rekao je i da Gotovina ima pravo zatražiti obranu sa slobode, te da u svim ispitavanjima optužbe izvan sudskog procesa ima pravo na svog odvjetnika.

Na kraju sjednice određeni su rokovi koji počinju teći za obranu i optužbu u postupku. Odvjetnici Mišetić i Ivanović sutra bi trebali biti akreditirani u Tajništvu ICTY-a kao branitelji Gotovine, nakon čega će Tužiteljstvo imati 10 dana za predaju popratnog materijala uz optužnicu. Kada prime sav popratni materijal, branitelji će imati 30 dana za preliminarne prigovore, kazao je sudac Agius.

Odvjetnik Mišetić rekao je da će jedan od prvih preliminarnih prigovora biti vezan uz "lažni tzv. brijunski transkript" koji je dio dokaznog materijala.

Gotovina (50) je bio u bijegu od kraja lipnja 2001. kada je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u Zagreb donijela zapečaćenu optužnicu, do 7. prosinca kada je uhićen na španjolskom otoku Tenerife. U pritvor ICTY-a u Scheveningenu prebačen je u subotu 10. prosinca.

Nakon iznošenja optuženikovih prava, sudac je upitao Gotovinu ima li nešto za dodati i želi li reći nešto o nekoliko posljednih dana provedenih u Haagu.

"Časni sude nemam, sve je u redu. Hvala vam lijepa." - zaključio je Gotovina, nakon čega je sudac proglasio prvi stupanj suđenja Anti Gotovini zaključenim.

Očitovanje je završilo oko 14.28 sati, nakon čega su sudac, a potom i Gotovina napustili sudnicu ICTY-a.

Screenshot: Nova TV

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara