Gotovina s obitelji kontaktira preko Talijana

Gotovina s obitelji kontaktira preko Talijana

POTPREDSJEDNIK Vlade Goran Granić potvrdio je tvrdnju iz današnjeg "Vjesnika" da je Vlada utvrdila identitet osobe preko koje obitelj kontaktira s odbjeglim generalom Antom Gotovinom.

"Radi se o građaninu Republike Italije", rekao je Granić HTV-u, potvrdivši da je Vlada o tome obavijestila tajnika Haškog suda.

Granić nije želio ulaziti u detalje, a na pitanje kako je Vlada došla do tih saznanja, samo je rekao: "Temeljem obavještajnog rada". 

Današnji "Vjesnik", pozivajući se na "pouzdane zagrebačko-haaške izvore", objavio je sažetak dokumenta koji je Vlada s oznakom "povjerljivo" u srijedu uputila Haškom sudu.

U članku objavljenom pod naslovom "Vlada ne zna gdje je Gotovina, ali zna tko s njim održava vezu", list tvrdi da je Talijan preko koje obitelj kontaktira s Gotovinom njegov dugogodišnji prijatelj, koji mu je u lipnju 2001. omogućio bijeg brodom iz Hrvatske. Također piše kako se preko te osobe i danas kontaktira s Gotovinom, uglavnom SMS porukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
List navodi da je u pismu Haškom suda na nekoliko stranica opisano i što se dogodilo s nalogom za uhićenje Gotovine od 8. lipnja 2001. do 18 rujna 2003. kad je Vlada navela da uhidbeni nalog ne može ispuniti.

U tom se dokumentu, kako donosi Vjesnik, također navode koraci koje je Vlada poduzela u nastojanju da uhiti Gotovinu.

Račan: Nije dobro da je to došlo u javnost prije nego što je došlo u Haag

Na novinarski upit da prokomentira napise u dnevnom tisku da general Gotovina sa svojom obitelji kontaktira preko talijanskog državljanina, predsjednik hrvatske Vlade Ivica Račan danas je u Poreču kazao da misli da nije dobro da je to došlo u javnost prije nego što je došlo u Haag.

"Ali što je, tu je", rekao je Račan dodajući da "nema potrebu ništa niti oduzeti niti dodati tome izvješću".

"Izvješće...pokazuje ono što smo naslućivali, da je vrlo vjerojatno general Gotovina izvan Hrvatske. Stoga su veliki pritisci na Hrvatsku da ga se uhiti i zašto ga se nije uhitilo, uveliko promašeni. No, o tome će više govora biti idućih dana," rekao je Račan.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara