Gotovina se nagodio s nizozemskom televizijom: Objavili ispriku i drže je na webu

Foto: AFP

GENERAL Ante Gotovina se uspio nagoditi s nizozemskom televizijskom kućom koju je tužio za klevetu. Umjesto sudskim sporom, dogovor je postignut izvansudskom nagodbom.

Podsjećamo, Gotovinin odvjetnički tim je 11. veljače 2011. sudu u Amsterdamu uputio tužbu protiv nizozemske televizije NCRV zbog "objavljivanja neistinitog i klevetničkog priloga o njihovom branjeniku". "Nakon razmatranja i provjere tužbenih navoda, TV NCRV je bez odugovlačenja priznala svoju pogrešku te time otvorila mogućnost postizanju izvansudske nagodbe", priopćio je Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić.

"To je činjenično netočno"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na internetskim stranicama je objavljen ispravak s tekstom da je u emisiji od 14. siječnja Stefan Van Zanten ispričao svoju osobnu priču. "On je bio u vrijeme rata na Balkanu u 1992, kao vojnik stacioniran u bivšoj Jugoslaviji i zbog traumatskih iskustava dobio je poremećaj PTSP-a. U ovoj emisiji također se raspravljalo o kaznenom postupku protiv generala Ante Gotovine pred ICTY-em u Haagu", piše u ispravku te se dodaje da NCVR priznaje da se u tom izvještaju mogao stvoriti dojam da je general Gotovina sudjelovao u ratnim zločinima 1992. godine u bivšoj Jugoslaviji i da je on odgovoran za PTSP koji je Stefan van Zaten dobio i o čemu se u emisiji govorilo.

"Ali to je činjenično netočno", stoji u ispravku te se dodaje da je Gotovina optužen za djela počinjena u kolovozu i rujnu 1995. godine, a ne za bilo koji zločin iz 1992. godine. "Svjesni smo u retrospektivi da smo trebali biti oprezniji kada smo spomenuli u emisiji kazneni postupak protiv generala Ante Gotovine, kao i sa prikazanim snimkama, i izražavamo žaljenje što nismo tako postupali", zaključuje se u ispravku.

"Povući ćemo tužbu"

"Budući da će sama NCRV demantirati svoj prilog i nizozemskoj javnosti objasniti kako je neistina da general Gotovina ima ikakve veze sa zločinima i logorima u BiH, general Gotovina je prihvatio ponuđenu izvansudsku nagodbu i odlučio povući tužbu", izvijestio je ranije danas Mišetić.

"Odvjetnički tim generala Gotovine izražava svoje zadovoljstvo zbog profesionalnog ponašanja vodstva TV NCRV, koje je preuzelo odgovornost te odlučilo razriješiti ovaj spor, te pritom istinito informirati svoje gledatelje čak i o tome da su napravili grešku.  Nažalost, neki publicisti i izdavači u Hrvatskoj koji su također objavili lažne i klevetničke tvrdnje o generalu Gotovini nisu pokazali istu razinu profesionalizma u prihvaćanju odgovornosti za svoja nedjela", završava Gotovinin branitelj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara