Gotovina, sunce koje grije naše profitere

Gotovina, sunce koje grije naše profitere

SOLARIJ na prilično prometnom mjestu u Zagrebu dosjetio se krajnje originalnog načina promoviranja usluga tamnjenja kože. Ekskluzivno, a kako bi drugačije, najavljuju da će se u njihovom solarnom kapselu kvarcati nitko drugi doli proslavljeni general-pukovnik.

Kao što je vidljivo, na velikom plakatu montiran je Gotovinin torzo u odijelu, i to ako smijemo reći prilično loše.

Nije potrebno biti grafički "geek", da bi se vidjelo kako je general od struka na više, a posebno u predjelu glave, kranje loše "izrezan".

Generalskom činu i herojskom statusu kojeg Gotovina u narodu uživa nikako ne pomaže ni nesretni odabir pozadine. General se koči u odijelu dok iza njega sja polje suncokreta, kao da poručuje "Časni sude, nisam kriv što sam završio na nabrzaka sklepanom plakatu, primjerenijem za BC hibrid ili genetski modificirano Pioneer sjemenje".

Istini za volju, nije fer ni što je naš general završio na zidu koji su prije njega "krasili" Alen Macinić, Paola Valić, Barbara Radulović i slični "poznati" koji su se nakvarcali do mile volje u salonu, prije nego što su mjesto na plakatu i u tučku suncokreta prepustili onom koji se donedavno sunčao na Tenerifima.

Možda je za ishitrenost izvedbe kriva želja onih koji su reklamu postavljali, jer željezo se kuje dok je vruće, tj. ideja friška, da je se slučajno ne bi sjetili u obližnjoj pekari, koja bi mogla u asortiman uvesti piroške "Gotovina". Što bi tek bilo da meksički restoran u neposrednom susjedstvu, također reklamno aktivan, uvede uslugu sjedenja u separeu "Antonio", gdje bi se konzumacija uz lutku generala dodatno naplaćivala, ali bi se zato pride dobijao koktel "Paco Stane".

Šteta da solarna ideja propadne, jer je to samo nastavak suvenirske sage o generalu Gotovini. Znamo svi za majice, zastavice, bedževe, plakate, poglavito one sa prefiksom "jumbo", ali svi ti suvenirčići i protestni panoi izvedeni su nemaštovito, umjesto da profiterima koji na bijegu i tamnovanju zaslužnog vojskovođe ubiru profit kao primjer posluže sada već kultni suveniri iz doba narodnog preporoda 1990.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Limenke sa "Čistim hrvatskim zrakom", bedževi koji su na dodir ispuštali milozvuke "Vezak vezla Hrvatica mlada" Vere Svobode danas su među poklonicima trasha relikvije kod kojih se ne pita za cijenu, a što ćemo mi iz sredine ovog stoljeća ostaviti pokoljenjima koje dolaze?

Ivankovićev "Ratnik, pustolov i general" doima se kao zgodan izbor, ali slabo je to, kad je ova kombinacija avantura Svena Hassela i obljubljivanja u stilu Barbare Cartland prvi pik.

General Gotovina je faca. Koliko god ono njegovo uhićenje bilo pomno isplanirano, baš je "pao" sa stilom. Bijela košulja, što bi kolega Butković rekao, "buteljka" od 0.7 finog vina, preplanuli ten i belmondovsko držanje.

Nameće se, ali samo u pogledu načina uhićenja, usporedba kako će izgledati kad u ruke Haaga budu dolazili genocidni psihijatar Radovan ili krvololočni zajapureni divljak Mladić. Možda griješim, ali zamišljam nekave gudure oko Višegrada ili tajne prolaze manastira, od kud će škiljavi od nenaviknutosti na danje svijetlo izroniti četnički naredbodavac i egzekutor, zabrađeniji od svojih domaćina.

Baš zbog poštovanja prema generalu, koji je vodio odučujuće obrambene i oslobađajuće akcije u ratu za slobodu, oni koji na ogorčenosti naroda zarađuju, morali bi osmisliti barem bolje i maštovitije suvenire.

Ipak najbolji bi scenario bio da se Gotovina što prije vrati, pa da, kao onomad na kninskoj tvrđavi, kada je zamalo izdevetao puste vitezove koji su samo piljili u pod, razbuca i ove profitere, samo teško ćemo to tako skoro dočekati, jer kao što znamo, on je u zemlji tulipana, a ne suncokreta.

Zvonko Alač
Foto: Dragan Predojević

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara