Gotovini, Čermaku i Markaču odbijeno skraćivanje optužnice

HAŠKO tužiteljstvo odbilo je skratiti optužnicu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača optuženih za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene u vrijeme operacije "Oluja".

Iz Tužiteljstva koje je na poziv Sudskog vijeća odbilo skratiti optužnice, poručuju kako bi tek u slučaju naloga Sudskog vijeća odustalo od izvođenja dokaza za kaznena djela u šest od 20 općina te za sva djela u posljednja dva mjeseca koja obuhvaća optužnica.

Podsjećamo, Gotovina, Markač i Čermak u devet su točaka optužnice optuženi za zločine protiv čovječnosti te za kršenje zakona i običaja rata, a tereti ih se za zločine za vrijeme i nakon Oluje, u razdoblju od 4. kolovoza do 15. studenoga 1995.

Predraspravno vijeće Haškog suda 13. prosinca pozvalo je tužitelje da do 8. siječnja predlože načine smanjenja opsega optužnice za najmanje trećinu.

Kako stoji u odgovoru Tužiteljstva na zahtjev Sudskog vijeća, isto odbija poziv Vijeća zato što je optužnica već fokusirana na najvažnije optužbe i zato što taj zahtjev zadire u područje neovisnosti Tužiteljstva. Iz Tužiteljtsva, naime, smatraju da bi svako daljnje skraćivanje dovelo u pitanje mogućnost Tužiteljstva da izvede kaznenu odgovornost optuženih pred Sudskim vijećem.

Kako se nadalje navodi u odgovoru, ako Sudsko vijeće ipak naredi skraćivanje optužnice Tužiteljstvo će to provesti smanjivanjem broja lokacija zločina i vremena koje obuhvaća optužnica, navodi se u odgovoru Tužiteljstva.

No, u tom slučaju Tužiteljstvo će, kako se također navodi u njihovu odgovoru, zadržati pravo da se pozove na dokaze koji se tiču tih optužbi.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara