Gotovinin suborac organizator pljačke stoljeća?

Gotovinin suborac organizator pljačke stoljeća?

MISTERIOZNI Irac, prijatelj i bivši suborac odbjeglog generala Ante Gotovine, organizator je najveće pljačke banke u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva, pri čemu je 20. prosinca iz sjedišta Northern Bank u Belfastu ukradeno nevjerojatnih 26,5 milijuna funti, piše Sunday Herald.

Podsjećamo, nekoliko maskiranih muškaraca otelo je 19. prosinca članove obitelji dva visoko pozicionirana službenika banke, koji su potom morali pomoći pljačkašima da sljedeći dan izvrše pljačku nezapamćenih razmjera. Djelatnici banke sami iznijeli su novac iz poslovnice, koji je potom prebačen u bijeli kombi u kojem su bili pljačkaši.

Policija je odgovornost za pljačku odmah prebacila na IRA-u, što je odmah opovrgnuto iz redova Republikanske stranke.

Sunday Herald tvrdi, pozivajući se na izvore bliske IRA-i i britanskim obavještajnim službama, da je cijelu akciju organizirao misteriozni "Striker", o kojem je Index već pisao. Naime, iza tog nadimka krije se misteriozni Irac, hrvatskoj javnosti poznatiji pod nadimkom Tony Cascarino.

>>> Tko je Tony Cascarino?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Striker" se, piše Sunday Herald, početkom 90-ih borio kao dragovoljac u Domovinskom ratu, gdje se brzo sprijateljio s generalom Antom Gotovinom, a nakon podizanja haške optužnice navodno mu je svojim vezama pomogao u bijegu iz Hrvatske.

Prema jednom izvoru britanske obavještajne zajednice, "Striker" ne pripada nijednoj terorističkoj organizaciji, ali njegove usluge često koriste oba krila IRA-e.

Sunday Herald piše kako je američka vlada raspisala nagradu od 2,5 milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog uhićenja, te kako su njegove veze sa sicilijanskom mafijom pomogle Anti Gotovini da pobjegne iz Hrvatske i sakrije se u Irskoj.

"Striker" je navodno bio jedan od glavnih opskrbljivača oružjem hrvatskih snaga za vrijeme Domovinskog rata, a Sunday Herald je nedavno pisao o velikoj operaciji tzv. Prave IRA-e (koja odbija prekid vatre i pregovore s protestantima). Ta se organizacija navodno intenzivno bavila švercom oružjem u i iz Hrvatske, u čemu je navodno sudjelovao i general Ivan Andabak.

Cascarino je bivši britanski komandos i potomak čelnika IRA-e, a izvor iz redova britanskih obavještajaca tvrdi da je njegovo uhićenje trenutno glavni prioritet britanskih sigurnosnih službi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara