Gotovinini branitelji od Vlade traže više od 200 dokumenata predanih haškom sudu

Gotovinini branitelji od Vlade traže više od 200 dokumenata predanih haškom sudu
NA ZAGREBAČKOM Općinskom sudu danas je zaključena glavna rasprava za dio tužbe haškog optuženika umirovljenog generala Ante Gotovine protiv Vlade kojim se traži 77 dokumenata poslanih Haškom sudu, dok je za prošireni zahtjev za predaju još 129 dokumenata Vladi dan rok od 15 dana za očitovanje.

Predsjednik tročlanog sudačkog vijeća Slavko Pavković najavio je da će presuda u dijelu za koji je zaključena glavna rasprava biti uskoro donesena.

Parnica u slučaju Gotovina protiv Vlade se ponavlja nakon što je zagrebački Županijski sud ukinuo kao nezakonitu presudu protiv Vlade po kojoj je ona braniteljima Ante Gotovine morala predati svu dokumentaciju koju je u vezi optužnice za ratni zločin protiv Gotovine dostavila Haškom sudu.

Zbog promijenjenog sastava sudačkog vijeća rasprava je počela iznova.

Za razliku od prvotne tužbe koja je bila nevaljala jer u njoj nije bilo točno navedeno koje dokumente traže, branitelji Ante Gotovine su u prepravljenoj tužbi specificirali da traže 77 dokumenata koji su poslani u Haag. Budući je i Vlada priznala predaju tih dokumenata branitelji su zatražili da se o tome donese djelomičnu presudu.

Tužbu su proširili i na još 129 dokumenata koji su, po pisanju novinar i suvlasnika tjednika "Nacional" Ive Pukanića, također poslani u Haag. Radi se navodno o zapovijedima i izvješćima generala Gotovine za vrijeme vojno-redarstvene akcije "Oluja" pod kodnim imenom "Kozjak 95" koji idu u korist Gotovine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od Gotovininih branitelja Ante Vukorepa rekao je da je nedopustivo da pristup dokumentima imaju novinari, a ne odvjetnici kojim su potrebni radi obrane u postupku izručenja koji se vodi pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Zastupnica Vlade zamjenica glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj Šipek usprotivila se proširenju tužbe jer o tim dokumentima nema saznanja, osim onih iz tiska. Kazala je da ako je točna tvrdnja branitelja da se ti dokumenti vode pod kodnim imenom vjerojatno riječ o tajnim podacima.

Vlada je ostala kod stajališta o neosnovanosti tužbe zbog nezakonite radnje, te da nije dužna predati dokumente jer Gotovininim braniteljima taj status nije priznat pred sudom u Haagu.

Na novinarski upit zašto im je potrebna dokumentacija za postupak izručenja kada se prema Ustavnom zakonu o suradnji s Haškim sudom u tom postupku utvrđuje samo identitet optuženika i nadležnost tog suda za suđenje za djelo koje se Gotovini stavlja na teret, Vukorepa je rekao da je to kriva interpretacija Ustavnog zakona. On smatra da sud prema Zakonu o kaznenom postupku, koji se podredno primjenjuje, mora voditi računa o dokazima jer bi inače izručenje mogla obaviti i policija.

Drugi Gotovinin branitelj Ivo Farčić rekao je da se nada boljoj suradnji s novom vladom jer su kao oporba potpisali interpelaciju za predaju dokumentacije. Rekao je da se nada da će nova vlast izmijeniti i Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom na način da odlučivanje o izručenju tom sudu ubuduće ovisi i o osnovanosti optužnice, te da bude samo u nadležnosti sudova, a ne i Vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara