Gotovinini tajni računi glasili na ime Kristian Horvat

HAAŠKI sud dostavio je Zagrebu dvije krivotvorene hrvatske putovnice kojima se Ante Gotovima služio tijekom bijega. Kako je javnosti poznato već otprije, jedna je glasila na ime Kristian Horvat, te je pronađena kod generala za vrijeme uhićenja, dok je druga lažna putovnica, na ime Stjepan Senčić, pronađena u njegovoj hotelskoj sobi.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, koja je do informacija o dostavi putovnica u Zagreb došla preko "pouzdanih izvora iz vrha MUP-a i tajnih službi", može se naslutiti kako su i tajni računi s kojih je Gotovina podizao novac bili otvoreni na ime Kristian Horvat, pa je zbog toga tu putovnicu češće i koristio.

Novinarima Slobodne Dalmacije tu informaciju nitko nije službeno potvrdio, ali niti demantirao.

Dvije krivotvorene putovnice s kojima je Gotovina više puta boravio u Japanu, Brazilu, Singapuru, Čileu, Argentini, Maleziji i Tahitiju i Španjolskoj najvjerojatnije su izrađene u zagrebačkoj policiji. Kako se ostali tragovi Gotovinina bijega još uvijek provjeravaju, ne može se sa sigurnošću ustvrditi da li je general bio i u Rusiji, Kini, Češkoj te na Mauricijusu, a sumnja se da je boravio i u još nekim zemljama EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacija piše da se sa velikom sigurnošću može reći kako su krivotvorene putovnice izrađene u zagrebačkoj policiji zapravo dio paketa od preko 900 komada koji je 1999. godine nastao iz hrvatskog konzulata u Mostaru.

Putovnice generala Gotovine iste su izrade kao i lažna putovnica kojom se koristio Hrvoje Petrač. Putovnice je izrađivao Franjo Katavić, koji je svojedobno priznao da je na zahtjev Saliha Fazlića izradio Gotovininu pitovnicu na ime Kristian Horvat.

U nabavljanju krivotvorenih putovnica navodno je sudjelovao jedan od odvjetnika Petrača i Gotovine, Marijan Pedišić, piše "Slobodna".

Osim lažnih putovnica, Haag bi prema navodima iz Slobodne Dalmacije, Hrvatskoj trebao dostaviti i laptop koji je pronađen u generalovoj hotelskoj sobi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara