Goya u Zaragozi dobio kravatu

RANOJUTARNJI prolaznici koji su se ove subote zatekli na Plazi del Colon - središnjem trgu Zaragoze, glavnoga grada španjolske pokrajine Aragon - zastajali su privučeni prizorom koji se upravo odvijao.

Premda je u tijeku EXPO 2008, na kojemu ne manjka iznenađenja i svakojakih atrakcija što ih omogućuje visoka tehnologija, jednostavna elegancija i neobičnost situacije bile su dovoljne da pobude zanimanje. Naime, na 12 metara visoki rasvjetni stup koji se nalazi nasuprot gradske vijećnice, podizana je 8,5 metara dugačka, crvena kravata.

Istodobno je i na dvadesetak koraka udaljeni brončani odljev Francisca Goye, jednoga od najvećih i najslavnijih slikara u povijesti kojemu je zahvalna Zaragoza podigla spomenik, svezana kravata. Na zelenkasto patiniranoj bronci, komplementarno se isticalo crvenilo svile.

I dok su kravate na blještavom suncu Aragonije, nadimane vjetrom koji neprestano puše Zaragozom, plijenile pozornost, osvajajući simpatije svojom lepršavošću, na brojna pitanja zašto je to urađeno nije bilo teško dati svima lako shvatljiv odgovor. Pritom je svakako zanimljivo napomenuti kako je Goya i na skulpturi prikazan s kravatom - na španjolskom: corbata - kakva se nosila početkom 19. stoljeća, a tu njenu formu na engleskom jeziku i danas zovu "a cravat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu navečer predsjednik Stjepan Mesić, nakon što je u pratnji obišao velebnu baroknu baziliku smještenu na istome trgu, prošetao se pored spomenutih instalacija s kravatom. Te su instalacije novi nastavak u slijedu izvedbi prema autorskoj ideji Marijana Bušića, kojima se spomenici i građevine širom svijeta obilježavaju kravatom kao znakom hrvatskoga identiteta i simbolom europske civilizacije.

Sve se to odvijalo uoči Dana Hrvatske na Svjetskoj izložbi, na kojoj se zapaženom multimedijalnom projekcijom predstavlja i naša zemlja dok je navečer svečano otvorena izložba Pomorska baština hrvatskoga Jadrana.

R.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara