Grad Zagreb nije vlasnik maksimirskog stadiona, a Dinamo bi mogao postati

IAKO je dogradonačelnik Zagreba i glavni favorit za gradonačelničku fotelju, Milan Bandić, u više navrata opravdavao ulaganje gotovo pola milijarde gradskih kuna u obnovu maksimirskog stadiona tvrdeći da je to gradski, a ne Dinamov stadion, on je u zemljišne knjige upisan bez vlasnika, pa bi tako vlasništvo nad stadionom mogao zatražiti Dinamo.

Naime, u vlasničkom listu zemljišta od 41,123 m2 na kojem se nalazi stadion kao vlasnik nije upisan nitko, što znači da se Maksimir vodi kao društveno vlasništvo, koje u Hrvatskoj odavno ne postoji. Kao jedini korisnik zemljišta u teretnom listu navodi se NK Dinamo, pa bi tako Dinamo, pravno gledajući, imao osnove tražiti vlasništvo nad Maksimirom, javlja Večernji list.

U gradskim vlastima tvrde da se radilo o pogrešci koja je nastala u vrijeme HDZ-ove vlasti, a da stvar bude još gora, kad je na vlast došla nova garnitura, poništen je ugovor i aneksi ugovora kojim se NK Dinamo odriče potraživanja u korist Zagreba, što maksimirskom klubu daje još jedan argument ukoliko pravnim putem požele steći vlasništvo nad stadionom u kojeg su gradske vlasti uložile na stotine milijuna kuna poreznih obveznika.

U Uredu za imovinsko-pravne poslove grada Zagreba kažu da je Grad zaista vlasnik stadiona, ali je postupak uknjižbe "u tijeku".

Jutarnji list piše kako je pravo korištenja radi gradnje na nekadašnjem društvenom zemljištu (koje ima Dinamo) uvođenjem kapitalizma postalo osnova za traženje vlasništva, a hoće li Dinamo zaista to tražiti, novinari su upitali direktora Damira Vrbanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teoretski je moguće, ali drugo je pitanje da li Dinamo to želi." – kratko je kazao Vrbanović.

Zagrebački dogradonačelnik i predsjednik Povjerenstva za dovršetak maksimirskog stadiona, Milan Bandić, tvrdi da nije znao da se maksimirski stadion u gruntovnici vodi kao pašnjak, bez vlasnika.

"Ali i Novi Zagreb se vodi kao pašnjak, a ondje živi 40,000 ljudi." – kazao je "purger" Bandić (kojem bi, usput budi rečeno, netko trebao reći da južno od Save živi gotovo 100,000 Zagrepčana) pa prebacio odgovornost na ministricu pravosuđa Vesnu Škare-Ožbolt, koja mu je navodno obećala da će "srediti gruntovnicu".

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara