Gradi se prvi planinarski dom na Svilaji

NA PLANINI Svilaji na Orlovim stinama danas je svečano označen početak gradnje prvoga planinarskog doma na cetinskom području. L

Na predjelu zvanu Orlove stine, na 1060 metara nadmorske visine, danas je na prigodnoj svečanosti sinjski gradonačelnik Mate Jukić postavio temeljni kamen za gradnju doma.

Tako će sinjsko Planinarsko društvo "Svilaja, jedno od najstarijih na tome području, s tradicijom dužom od 80 godina i s više od 300 članova, dobiti planinarski dom s 238 četvorna metra korisne zatvorene površine, s 50 postelja i ostalim prostorijama za sastajanje i djelovanje planinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za gradnju toga, 87. u Hrvatskoj i prvoga planinarskog doma u Cetinskoj krajini, grad je Sinj izdvojio početnih 150 tisuća kuna, a postoje čvrsta obećanja više donatora da će pomoći gradnju u novcu i materijalu, rekao je predsjednik "Svilaje" Boro Buljan. Do doma se dolazi od planinskog naselja Zelova šumskim putem dugim oko sedam kilometara.

Sinjsko Planinarsko društvo "Svilaja" za svoj rad i uspješno djelovanje dobilo je brojna priznanja, među ostalim i Zlatni znak Planinarskog saveza Hrvatske i nagradu grada Sinja. Do sada su planinari više puta pohodili sve planine u Hrvatskoj i neke u susjednim zemljama. Osim istraživanja špilja i obilježavanja planinarskih putova i staza sinjskim planinarima je posebna briga očuvanje planinske prirode, istaknuo je Buljan.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara