Gradonačelnica Pavić o legalizaciji bespravne gradnje

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić izjavila je danas kako se ne želi upuštati u raspravu s Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje je ocijenilo da je prijedlog izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP), kojom se predlaže legalizacija bespravno sagrađenih objekata u gradu, u suprotnosti s više zakona.

Pavić je na konferenciji za novinare ipak ocijenila da se inspekcijski nadzor koji Ministarstvo najavljuje može vršiti, koliko je njoj kao pravnici poznato, samo nad cijelim GUP-om kao temeljnim dokumentom, ali ne i nad nečim što je samo prijedlog Gradskog poglavarstva.

"Ne znam hoće li biti legalizacije 5000 kuća, da li više ili manje od tog broja. Javna rasprava još uvijek traje i o tome će odlučivati Poglavarstvo i Gradska skupština", rekla je Pavić.

Gradonačelnica se osvrnula i na napise u tisku da je dogradonačelnik Bandić krivotvorio zaključak Poglavarstva o izmjenama GUP-a dok je ona bila na službenom putu u Ankari, te da je naredio Zavodu za planiranje razvoja grada da u izmjene GUP-a uvede legalizaciju bespravne gradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novinarima je predočila očitovanje pročelnice Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada Anke Mrak Taritaš u kojemu se tvrdi da oba zaključka imaju istu namjeru, i prvi koji je pripremio Zavod s potpisom gradonačelnice i drugi upućen iz Tajništva Poglavarstva koji je potpisao dogradonačelnik Bandić.

Pavić je ustvrdila kako je drugi zaključak, koji je Bandić potpisao dok je bila na putu, suprotan proceduri i struci te najavila da će o svemu porazgovarati s "akterima cijele priče".

Upitana hoće li Bandića pozvati na odgovornost kao Srećka Ferenčaka, Pavić je odgovorila kako nikoga neće pozivati na odgovornost.

(Hina) pp/xmt yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara