Gradonačelnici Rijeke, Splita i Osijeka za izravan izbor gradonačelnika

RIJEČKI, splitski i osječki gradonačelnici Vojko Obersnel, Slobodan Beroš i Zlatko Kramarić poduprli su danas izravan izbor gradonačelnika, ali su upozorili da to nije izlaz iz svih teškoća lokalne samouprave.

Trojica gradonačelnika razgovorala su u Rijeci o novim zakonskim okvirima lokalne samouprave koji, među ostalim, predviđaju takav način izbora gradonačelnika. Bilo je riječi i o decentralizaciji.

Obernsel je kazao da bi izravno izabran gradonačelnik trebao biti jedini nositelj izvršne vlasti. "U sadašnjem sustavu previše se vremena troši na brojenje glasova u poglavarstvima i vijećima umjesto da se rješavaju konkretna pitanja", rekao je.

Dodao je da bi ovlasti velikih gradova, a to su županijska središta ili gradovi s najmanje 40.000 stanovnika, trebale biti veće nego u manjim jedinicama lokalne samouprave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kramarić je rekao da bi predviđenu decentralizaciju, odnosno autonomnost gradova, trebala pratiti i novčana potpora države.

Obersnel je kazao da decentralizaciju otežava još "rigidno činovnički ustrojena država koja traži da je se pita za sve" te da bi promjene na tom polju trebale biti brže.

Trojica gradonačelnika složila su se i da je u Hrvatskoj prevelik broj jedinica lokalne samouprave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara