Gradonačelnik Beograda: Da odlučujem o održavanju Parade ponosa, ne bih je dozvolio

Gradonačelnik Beograda: Da odlučujem o održavanju Parade ponosa, ne bih je dozvolio

Foto: AFP

"DA ODLUČUJEM o održavanju Parade, kao što je u drugim zemljama, ne bih dozvolio takve manifestacije", kazao je to gradonačelnik Beograda Dragan Đilas gostujući u "Tisku nedjelje" na televiziji B92.

Parada je, kazao je Đilas, "usmjerena na to da navodno pokaže različitosti i probudi toleranciju, ali uvijek izazove kontra stvar. "Poslije Parade prošle godine, povećana je homofobija u Srbiji", dodaje Đilas.

Prema njegovim riječima, ako ste homoseksualac, to je vaše pravo i nitko vas ne treba zbog toga maltretirati, ali šetnjom se, tvrdi on, ništa ne dobiva.

Đilas kaže da u Srbiji danas postoje mnogo ozbiljniji problemi od Parade ponosa, "u trenutku kada se Srbi ne mogu slobodno prošetati jednim dijelom svog teritorija". Odbacio je tvrdnju da je održavanje Parade ponosa otkazano zbog predstojećih izbora.

Nemiri na Kosovu nemaju veze s Paradom ponosa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Miletić, član organizacijskog odbora Parade ponosa, kaže da iako vjeruje sigurnosnim procjenama da je bilo prijetnji, ali i da je policija mogla izaći na kraj s njima.

Miletić je rekao da su zbog toga organizatori Parade policiji "maksimalno olakšali posao", s obzirom na to da je bila planirana trasa za šetnju ista kao i prošle godine, kako bi policija lakše osigurala skup.

Ponovio je da su glavni problemi LGBT populacije nasilje, diskriminacija i nevidljivost u društvu.

Na pitanje je li najbolji trenutak da se mobilizira 5000 policajaca u trenutku kada je situacija na sjeveru Kosova alarmantna, Miletić kaže da ta situacija nema veze s Jarinjem. Miletić je rekao da i druge zemlje koje su u krizi poput Srbije, održavaju Paradu, recimo Grčka. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara