Gradonačelnik Brčkog smijenjen zbog sumnje na korupciju

GRADONAČELNIK Brčkog Siniša Kisić i njegov bliski suradnik i član Vlade Distrikta Ismet Dedejić smijenjeni su u srijedu sa svojih dužnosti nakon što je protiv njih podignuta optužnica zbog korupcije.

Ovakvu odluku donio je vršitelj dužnosti međunarodnog supervizora za Brčko Gerhard Zontheim a privremenim gradonačelnikom postao je dosadašnji Kisićev zamjenik Ivan Krndelj.

Zekerijah Mujkanović, javni tužitelj disktrikta Brčko koji u BiH predstavlja posebnu enklavu neovisnu o vlastima Federacije BiH i Republike Srpske, ranije je potvrdio kako je protiv Kisića i Dedejića podigao optužnicu pod sumnjom da su oštetetili općinski proračun za više od milijun eura.

Kisić kao gradonačelnik i Dedejić kao voditelj odjela za imovinsko-pravne odnosne, prema tvrdnjama tužiteljstva, protivno zakonskim odredbama dopustili su nadogradnju postojećih stambenih zgrada u Brčkom bez plaćanja općinskih pristojbi i poreza. Na taj način nakon proglašenja distrikta u Brčkom je izgrađeno više od 400 stanova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kisić i Dedejić izjavili su kako se ne osjećaju krivima tvrdeći kako su sve radili po zakonima koji su bili na snazi kada su donošene sporne odluke.

U njihovu obranu stao je i prvi supervizor za Brčko Robert Farrand koji je poslao pismo iz Sjedinjenih Država. On je ustvrdio kako je nadogradnja postojećih stambenih zgrada bila nužna kako bi se riješio problem smještaja brojnih povratnika u Brčko.

Rješavanje stambenih problema u BiH nadogradnjom predstavljalo je masovnu pojavu u toj zemlji nakon rata iako su zakoni kojima je to regulirano uglavnom bili protuustavni.

Nadogradnja je obavljana uz obrazloženje kako to predstavlja "viši društveni interes" pri čemu su zanemarivana prava onih koji su postali privatnim vlasnicima otkupljenih stanova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara