Gradonačelnik Joha posjetio karlovačko romsko naselje

Karlovački gradonačelnik Božo Joha sa suradnicima danas je u povodu Svjetskog dana Roma posjetio Mjesni odbor romskog naselja Orlovca u kojem je asfaltirana zaravan na kojoj će sljedeća dva tjedna biti parkiran bibliobus s knjigama za djecu i slikovnicama.

Joha je to činio i prijašnjih godina za svojega gradonačelničkog mandata, ali se unazad tri godine malo toga poboljšalo, rekli su nazočni aktivisti Odbora za ljudska prava i sami Romi.

Gradonačelnik je podsjetio mještane i okupljene novinare da su ove godine pošljunčani makadamski putovi, da je gradska tvrtka "Čistoća" odvezla oko 250 automobilskih olupina i drugog otpada (većina orlovačkih romskih obitelji bavi se prikupljanjem sekundarnih sirovina), a elektrificirani dio naselja dobio je i javnu rasvjetu. Asfaltirana je oveća zaravan na kojoj će u sljedeća dva tjedna biti parkiran bibliobus opremljen knjigama, u prvom redu slikovnicama i knjigama za djecu.

Nada Eleta, ravnateljica karlovačke Gradske knjižnice"Ivana Gorana Kovačića", rekla je da se sada krov bibliobusa preuređuje radi bolje zaštite od kiše i sunca, te je obećala da će dva puta na tjedan s aktivistima zagrebačke udruge "Putovi Roma" djelatnici knjižnice dolaziti i provoditi poseban program socijalizacije koji financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odgojitelji Centra za predškolski odgoj djece ubuduće će jednom do dva puta na tjedan dolaziti u romsko naselje i igrati se s predškolcima radi bolje i brže socijalizacije djece, rekao je ravnatelj Centra Nikola Jurajić, pokazavši na nasmiješenu skupinu okupljene djece.

Stanovnik naselja Marko Fudurović naglasio je da se od prošlogodišnjeg obećanja da će biti dodijeljena imena ulica s kućnim brojevima i elektrificiran dio naselja bez struje nije mnogo učinilo.

Na to je gradonačelnik Joha rekao da je naselje nastalo kao "divlja gradnja", bez ikakve urbanizacije i građevnih dozvola, pa je put da se to riješi dugotrajan. Primjerice dio naselja nema struju, jer nema niskonaponske mreže, a ona se ne može postaviti bez gradnje trafostanice, za što je potrebna građevna dozvola s jasnim imovinsko-pravnim odnosima. Za priključenje na niskonaponsku mrežu kuće trebaju ispuniti uvjete tehničkog minimuma sigurnosti, a to, po riječima mjerodavnih u HEP-u, kaže Joha, većina kućica nema.

(Hina) xvhor yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara