Gradska knjižnica u Karlovcu dobila novi bibliobus

GRADSKA knjižnica "Ivana Gorana Kovačića" u Karlovcu danas je dobila novi bibliobus vrijedan 999 tisuća kuna.

Ključeve bibliobusa ravnateljici Gradske knjižnice Nadi Eleti uručili su gradonačelnik Božo Joha i dogradonačelnik za društvene djelatnosti Martin Šimunić.

Stari bibliobus, koji je punih 25 godina knjigu približavao stanovnicima prigradskih naselja, učenicima i radnicima, bit će uskoro postavljen u karlovačkom romskom naselju Orlovcu.

Martin Šimunić rekao je kako će tako slikovnice i knjige općenito biti približene Romima, a osim bibliobusa već je postavljen kontejner koji će služiti kao skromna, ali funkcionalna čitaonica.

Ravnateljica Eleta rekla je da je stari bibliobus sadržavao 3000 svezaka, a novi ima oko 4000, ali je novi opremljen i malom čitaonicom za slikovnice, televizorom s videom te računalom za upis posuđenih i neposuđenih knjiga. Korisnici mogu naručiti i neki naslov koji bibliobus nema, a nalazi se među 15.000 knjiga u Gradskoj knjižnici.

"Upravo na današnji dan davne 1911. kočija s drvenim sandukom i 90 knjiga pošla je prvi put iz tadašnje karlovačke knjižnice u obližnje Mekušje i poslije u druga naselja, tako da s prekidima knjižnica na kotačima u Karlovcu djeluje 92 godine", rekla je ravnateljica Eleta.

Nabavu novog bibliobusa s 500.000 kuna financiralo je Ministarstvo kulture, s 400.000 kuna grad Karlovac, a razliku su podmirili Županija i sponzori.

Gradonačelnik Božo Joha najavio je za 2004. gradnju druge faze moderne knjižnice za koju je Ministarstvo kulture izdvojilo 2,7 i grad Karlovac 2,5 milijuna kuna.

(Hina) vhor dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara