Gradska skupština o radu 23 trgovačka društva

IZVJEŠĆE o radu 23 zagrebačka trgovačka društva 2002., od kojih je 19 ostvarilo dobit od 117 milijuna kuna, a četiri Zrinjevac, Čistoća, Zagrebfilm, Jarun gubitke od 9,2 milijuna kuna, prihvaćeno je većinom glasova na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

Pročelnik Ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo je istaknuo da je dobit gradskih tvrtaka unazad deset godina rasla i da je primjerice sada za 181 posto veća nego 1994. Njihov ukupan prihod lani je bio 3,2 milijarde kuna što je 4,2 posto više nego 2001., a ukupan rashod 3,1 milijarde ili 3,8 posto više. Gradske potpore trgovačkim društvima bile su 366 milijuna kuna, najviše ZET-u, čak 355 milijuna kuna.

Kažimir Varda (Hrvatski blok) ocijenio je kako nije dobro da su najveću dobit ostvarila trgovačka društva komunalnih djelatnosti (84 milijuna kuna) koja bi trebala pružati usluge građanima, a ona koja bi trebala ostvarivati dobit, tržišna društva, samo 32 milijuna kuna, a državna su uprihodila milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Miroslav je Rožić (HSP) dodao da bi gradskoj upravi trebao biti najvažniji javni probitak, a ne dobit. Drži da ni Zagrebačke ceste ni ZGOS, premda su poslovali s dobiti, nisu postigli što su trebali jer "građani odbijaju bubrege vozeći se gradskim ulicama, a smeće i odlaganje otpada još je najveće gardsko neriješeno pitanje. Nasuprot tomu "Zrinjevac" je gubitaš, a nijedan se građanin ne bi trebao posramti izgleda zagrebačkih javnih površina.

Nenad Ivanković (HIP) upozorio je i da je nejasno treba li Zagrebfilm poslovati tržišno ili ovisiti o gradskom proračunu. Upitno je i što je sa Zagrebačkim velesajmom koji ne može biti više ono što je bio u komunizmu. Ponovno je predložio da se ondje premjeste uredi Vlade i predsjednika države.

Tomislav Jelić iz Hrvatskog bloka drži kako je dobit u gradskim trgovačkim društvima ostvarena i poskupljenjem usluga od primjerice 10 posto za ZET do 26 posto za Čistoću. Ocijenio je lošim što su investicijska ulaganja bila 448 milijuna kuna ili 14,2 posto manja nego 2001. i upola manja od planiranih.

U nastavku sjednice gradski zastupnici odlučivat će i o davanju gradske suglasnosti za zaduženje "Vodoopskrbe i odvodnje".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara