Gradsko vijeće Opatije traži da Vlada povuče odluku o LRH

OPATIJSKO Gradsko vijeće danas je donijelo Deklaraciju u kojoj se od Vlade zahtijeva da hitno povuče odluku o nagodbi i predaji većinskog paketa dionica Liburnia Riviera Hotela d.d. u vlasništvo Dom holdinga i SN holdinga.

Gradski vijećnici traže hitan sastanak izaslanstva Opatije i predstavnika Vlade kako bi se razmotrio model privatizacije LRH koji predlažu gradska vlast i članovi Nadzornog odbora LRH, a pogodovao bi, navodi se, i zaposlenicima, lokalnom stanovništvu i državi.

"Nedopustivo je svako trgovanje dionicama ili objektima u sastavu LRH bez konzultacije s gradom Opatijom, kako zbog značaja LRH za lokalnu privredu, tako i zbog sudskog spora o vlasništvu nad dijelom objekata između grada Opatije i LRH", stoji u Deklaraciji.

Gradonačelnik Amir Muzur nije bio nazočan sjednici Gradskog vijeća jer je, kako je rečeno, danas na sastanku s predstavnicima Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP).

Vlada je prošloga tjedna poduprla odluku Upravnog odbora HFP-a o sklapanju nagodbe izmedu HFP-a, Dom holdinga i SN holdinga. Ta dva fonda pokrenula su arbitražni postupak pri HGK protiv HFP-a tražeći nadoknadu za neprebačene dionice u kuponskoj privatizaciji. Riječ je o nadoknadi 250 milijuna kuna za Dom holding, odnosno 320 milijuna kuna za SN holding, a oba su rješenja izvršna.

Nagodbom će država za taj dug holdinzima dati 256.000 dionica LRH, odnosno više od 80 posto temeljnog kapitala te tvrtke.

U raspravi o privatizaciji LRH sudjelovali su predstavnici svih stranaka u Gradskom vijeću. Iz redova SDP-a zatraženo je da gradonačelnik podupre i povede građane na javnom prosvjedu koji je organizirao IDS i najavio za danas popodne u Opatiji. Iz IDS-a su, pak, zatražili da se glasuje o potpori tom prosvjedu.

Predsjednik Gradskog vijeća Adriano Požarić rekao je da gradska uprava želi problem rješavati na demokratski način te da ne može pozivati na prosvjed, već ga samo poduprijeti.

Predstavnici HDZ-a koji u koaliciji s Nezavisnom listom Amira Muzura i HSU-om obnaša vlast u Opatiji poduprli su, kako je rečeno, "osudu tog sramotnog čina Vlade i HFP-a" te naglasili da građane treba uključiti u vlasništvo LRH putem radničkog dioničarstva.

Predstavnici HSU-a izrazili su nezadovoljstvo odlukom Vlade, te poduprli gradonačelnika u poduzimanju demokratskih koraka za iznalaženje rješenja za LRH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na zahtjev HNS-a član Poglavarstva Roman Cvek iznio je model privatizacije koji predlaže gradska uprava, a u kojem bi, uz radnike LRH koji nemaju dovoljno kapitala, sudjelovale "neke lokalne tvrtke koje su zainteresirane za opskrbu hotela".

Neki članovi Poglavarstva naglašavali su da prosvjedi trebaju biti usmjereni prema Vladi i HFP-u, te da su hoteli, kojima već upravljaju novi vlasnici, "pristojno vođeni".

Predsjednica Uprave LRH Mirjana Mogorović istaknula je kako "treba priznati da je odluka o privatizaciji bila očekivana u posljednjih godinu i pol" te da hoteli, kojima upravljaju Dom i SN holdinzi, dobro posluju i obnovljeni su. Treba raditi na razvoju LRH i nastojati da ta nastojanja prepoznaju i novi vlasnici, kazala je.

Predsjednik većinskog Sindikata Istre i Kvarnera u LRH-ima Bruno Bulić ocijenio je da je na sjednici rečeno "puno emotivnog i političkog" te da se radnike previše spominje. Stanje u hotelima kojima upravljaju budući vlasnici LRH jednako je kao i u drugima, rekao je Bulić te dodao da se sindikat neće upuštati u prosvjede, ali da smatra da "tko želi može u njima sudjelovati".

Stranke o prijenosu dionica LRH-a

Hrvatska stranka prava danas je priopćila da je nagodba Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) sa SN holdingom i Dom holdingom o prijenosu dionica Liburnia Riviera Hotela (LRH) kršenje Zakona o privatizaciji.

Nagodbom će vlasništvo oko 80 posto dionica LRH biti preneseno na te holdinge, a postignuta je radi namirenja državnog duga prema njima.

HSP ocjenjuje da je ta nagodba "opasni presedan" koji će bez sumnje iskoristiti i ostali privatizacijsko-investicijski fondovi, na štetu hrvatske države i naroda te da je "Vlada o privatizaciji i razlozima tog postupka dužna detaljno izvijestiti javnost, lokalna poglavarstva i Sabor."

U priopćenju se navodi da Zakon o privatizaciji predviđa privatizaciju dionica u vlasništvu HFP-a jedino prodajom dionica putem javnog natječaja ili na burzi, a ne nagodbom temeljenoj na proizvoljnoj procjeni vrijednosti neke tvrtke.

U HSP-u drže da je naknada državnog duga PIF-ovima putem nagodbe o prepuštanju većinskog paketa dionica LRH plod proizvoljnog tumačenja zakona i brojnih zakonskih propusta.

Konferenciju za novinare na temu privatizacije održao je danas predsjednik riječke podružnice HSP-a Ivan Kirin koji je ponovio stavove stranke te upozorio da bi na takvom privatizacijom cijela obala mogla postati nečije vlasništvo, što bi ugrozilo državni suverenitet.

Odluka o predaji dionica LRH-a izazvala je brojne reakcije na riječkom i opatijskom području. Među ostalima, reagirao je i riječki ogranak HSLS-a koji zahtjeva da se zakaže izvanredna sjednica Sabora na kojoj bi se raspravila odluka Vlade o LRH-ima.

Predsjednik riječkog HSLS-a Željko Glavan kazao je na konferenciji za novinare da je odluka Vlade možda zakonita, ali da je pitanje zašto je donesena baš sada. Upitno je i zašto je dug države prema PIF-ovima toliko narastao, zašto taj dug država nije vratila i tko je za to odgovoran, rekao je Glavan dodavši da je HSLS uvijek bio protiv rasprodaje nacionalne imovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara