Gradu Hvaru kontrolni paket Sunčanog Hvara

DAB i HFP sudjelovat će u dokapitalizaciji Sunčanog Hvara, nakon čega će država 25 posto plus jednu dionicu prepisati Gradu Hvaru koji je dužan u procesu dokapitalizacije sudjelovati s 15 milijuna kuna, a što znači da neće doći do značajnije promjene u strukturi vlasništva hvarske hotelske kuće.

Objavio je to danas potpredsjednik Vlade Damir Polančec na konferenciji za novinare u Banskim dvorima kojoj je prisustvovala i delagacija s Hvara predvođena gradonačelnikom Pjerinom Bebićem. Polančec je kazao da će odluku do kraja ovog tjedna donijeti Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) i Državna agencija za sanaciju banaka (DAB), koji su formalni vlasnici 37 posto dionica Sunčanog Hvara.

Prema Polančecovim riječima, riješen je dugogodišnji imovinsko-pravni spor s Gradom Hvarom. HFP i DAB su se obvezali da će u procesu dokapitalizacije sudjelovati s 25 posto plus jednu dionica sunčanog Hvara koje će se prepustiti Gradu Hvaru, uz uvjet da se odrekne svih potraživanja prema Društvu. Nerješeni imovinsko-pravni odnosi s Crkvom tek bi se trebali dogovoriti. Prema zamisli Vlade, tražit će se da se depandansa Dalmacija izdvoji iz tvrtke Sunčani Hvar te da se prenamjeni u umirovljenički dom za svećenike i lokalne stanovnike.

Polančec tvrdi da Orco grupa izvršava sve svoje obveze. U prvoj fazi dokapitalizacije, koja je počela odmah nakon što je skupština Društva potpisala ugovor, kompanija iz Luksemburga obvezala se investirati 400 milijuna kuna - kroz dokapitalizaciju već je investirano 200 milijuna kuna, još toliko bi se trebalo uložiti kroz nove kreditne linije. Postoji mogućnost dodatne dokapitalizacije od 100 milijuna kuna, ako Društvo izvrši dodatna ulaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je izabran dobar partner i investicijski plan, potvrđuje vrijednost ukupnog državnog portfelja u Društvu koji je od ulaska Orco grupe porastao za 300 posto, zaključuje Polančec. Sada iznosi 497 milijuna kuna, a za vrijeme kada je bio raspisan natječaj iznosio je 123 milijuna kuna. Vrijednost dionice bila je 50 kuna, a sada oko 250 kuna.

HFP i DAB sporazumom su se obvezali da svoj potfelj neće prodavati pet godina.

Obraćanje hvarskog gradonačelnika Pjerina Bebića svelo se na zahvale Vladi i premijeru Sanaderu "koji je puno napravio za lokalnu zajednicu". Odgovarajući na novinarski upit, kazao je kako još uvijek nije dogovoreno da se Orco grupi onemogući da stekne više od 50 posto vlasništva Sunčanog Hvara. Bebić je rekao da se o tomu tek pregovara.

I.B.
Foto: M.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara