Granić: Ako bude štrajka u školama, dani štrajka neće biti plaćeni

RAZGOVORI sa sindikatima osnovnih i srednjih škola su završeni i Vlada s njima neće dalje razgovarati, a ako dođe do štrajka, dani štrajka neće biti plaćeni, izjavio je danas novinarima potpredsjednik Vlade Goran Granić.

Granić je u Banskim dvorima rekao da sindikalni zahtjevi i način kako su ih predstavili zbunjuju javnost.

Sindikat hrvatskih učitelja najavio je za 13. siječnja petodnevni štrajk jer je Vlada odbila zahtjev da se dodatnih 200 milijuna kuna za osnovno i srednje školstvo ne upotrijebi samo za povećanje plaća nastavnog osoblja, već za sve zaposlene u školstvu.

´Štrajk solidarnosti´ s nenastavnim osobljem također je najavio Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, a odluku o datumu štrajka trebao bi donijeti idućeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikat učitelja također traži da se za osnovno školstvo izdvoji još 80 milijuna kuna budući da je 130 milijuna kuna za plaće učitelja dostatno samo za 4,85 posto povećanja bruto plaća u 2003.

Plaće nenastavnog osoblja u školama u potpunosti su izjednačene s plaćama službenika i namještenika u javnim i državnim službama, naglasio je Granić i upozorio da bi korekcije plaća u jednom segmentu iziskivale isti postupak u drugima.

Da bi se obuhvatili svi zaposleni u javnim i državnim službama, ne radi se o 80 milijuna kuna, nego o pola milijarde, pa i 700 milijuna kuna, rekao je Granić.

Opetovao je Vladin stav da nema potrebe za korekcijom plaća javnih i državnih službenika, a iznimka su bili učitelji i nastavci kojima su plaće povećane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara