Granić: DC na izbore izlazi samostalno, očekuje 10 posto glasova

Granić: DC na izbore izlazi samostalno, očekuje 10 posto glasova
DEMOKRATSKI centar (DC) na predstojeće parlamentarne izbore izlazi samostalno i očekuje da će na njima osvojiti deset posto glasova, najavio je danas na drugoj izbornoj konvenciji predsjednik stranke Mate Granić.

Ocijenio je da je vladajuća koalicija potrošena i da je treba zamijeniti nova, odlučnija i kompetentnija, u kojoj će sudjelovati i DC na temelju gospodarskoga programa i europske orijentacije, koja će odlučno braniti državne i nacionalne interese.

Prema Granićevim riječima, postizborni koalicijski liberalni politički centar, može biti snažna alternativa za neodgovornu i neoliberalnu gospodarsku koncepciju sadašnje Vlade kojoj MMF vodi gospodarski program bez odgovornosti za gospodarski razvitak i problem nezaposlenosti. Granić je dodao da DC, koji je član Europske pučke stranke, danas ima više od 200 općinskih, gradskih i županijskih organizacija, te više od 15.000 članova.

Govoreći o aktualnim prilikama u Hrvatskoj, Granić je upozorio na vrlo visoku zaduženost Hrvatske (15,2 milijardi dolara), veliki vanjskotrgovinski deficit i nezaposlenost. Naglasio je da je potrebno hitno zaustaviti proces privatizacije velikih sustava do parlamentarnih izbora, donijeti novi zakon o privatizaciji, otkazati drugi stand by aranžman s MMF-om, te donijeti novi razvojno i izvozno orijentirani gospodarski program Vlade i stvoriti poduzetničku klimu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi odnosa sa susjednim zemljama, Granić drži da je Vladina politika prema Sloveniji nekonzistentna, neodlučna i dijelom nekompetentna. Predložio je da se za otvorena pitanja (međudržavna granica i dug Ljubljanske banke hrvatskim štedišama) rješavaju na temelju međunarodnoga prava i u skladu s Helsinškom deklaracijom, odnosno međunarodnom arbitražom. Granić također smatra da što se tiče politike prema Srbiji i Crnoj Gori, Vlada nije dosta odlučna i aktivna.

Zamjenica predsjednika DC-a Vesna Škare-Ožbolt, istaknula je da se ta stranka u protekle tri godine uspjela nametnuti kao jasna i čvrsta oporba koja ima jasna stajališta i kvalitetna rješenja za probleme u zemlji. "Mi u DC-u mislimo da je zadnji trenutak za promjenu ekonomskoga modela na kojemu sada počiva Hrvatska", istaknula je Škare-Ožbolt. Želimo da se apatija, rezigniranost i malodušnost pretvore u energiju razvoja i prosperiteta, istaknula je Vesna Škare-Ožbolt.

DC-ovoj izbornoj konvenciji bili su nazočni predstavnici hrvatskih političkih parlamentarnih stranaka, predstavnici HDZ-a i Nove hrvatske inicijative iz BiH, CSU-a, CDU-a, Austrijske narodne stranke, Nove Slovenije, te predstavnici sindikata i zaklada te predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Foruma "Hrvatska sloga" dr. Zdravko Tomac naglasio je u prigodnoj riječi važnost okupljanja svih snaga političkoga centra kako bi pridonijeli što skorijem ulasku Hrvatske u Europsku uniju i izlasku sa zapadnoga Balkana u čemu, kako je rekao, i DC treba imati važnu ulogu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara