Granić: Hrvatska zainteresirana za podatke o nestalima

POTPREDSJEDNIK Vlade Goran Granić u razgovoru s visokim predstavnikom za BiH Paddyijem Ashdownom istaknuo je kako je Hrvatska zainteresirana za suradnju u utvrđivanju sudbine nestalih hrvatskih državljana tijekom proteklog rata, doznaje se nakon sastanka u Banskim dvorima.

Hrvatska, naime, još ne zna za sudbinu gotovo 1.300 građana. Mnoge masovne grobnice premještane su, a pretpostavlja se da u Srbiji postoji evidencija o tome, pa se od te zemlje očekuje suradnja.

Neke informacije o mogućim grobnicama i počiniteljima dobivene su iz zemlje koja nije bila dio SFRJ, rečeno je novinarima nakon sastanka.

Razgovor Granića i Ashdowna bio je posvećen i stanju u BiH, povratku izbjeglih i prognanih, suradnji u suzbijanju organiziranog kriminala te procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U svezi s povratkom izbjeglih i prognanih, Granić je rekao da će Hrvatska u želji da riješi pitanje njihova povratka uložiti ove godine više od 107 milijuna eura.

U Banskim dvorima navode da je problem povratka imovine, s oko 20 tisuća objekata (stanovi, kuće), sveden na manje od šest tisuća.

Granić je istaknuo da su prilike u Hrvatskoj i BiH različite te sukladno tome i sposobnosti rješavanja pitanja povratka.

Hrvatska želi ukloniti sve prepreke za povratak hrvatskih građana, rekao je Granić, te ustvrdio kako je za Hrvatsku bitno da se u BiH odvijaju pozitivni procesi, kao i to da je od velike važnosti imati dobru međusobnu suradnju i razmjenu informacija.

Sudionici sastanka izrazili su potrebu čvste suradnje između Hrvatske, BiH te Srbije i Crne Gore u suzbijanju organiziranog kriminala.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara