Granić: Napisi o Haagu su špekulacije

Granić: Napisi o Haagu su špekulacije
POTPREDSJEDNIK hrvatske Vlade Goran Granić izjavio je u petak u Zagrebu, komentirajući medijske napise da je Vlada već obavila razgovore s potencijalnim haškim osumnjičenicima, kako je riječ o špekulacijama.

On je u izjavi novinarima na Zagrebačkom velesajmu kazao kako se kontinuirano plasiraju razne informacije, vjerojatno iz obavještajnih krugova pojedinih zemalja.

Ponovio je kako je procedura s optužnicama "jednoznačna i nedvojbena". Haško tužiteljstvo priprema optužnice i podnosi ih na potvrđivanje Sudu, a kada ih Sud potvrdi one se dostavljaju Vladi. Ako Vlada dobije takvu optužnicu upućuje je, preko Ministarstva pravosuđa, na postupanje nadležnom sudu.

To je ingerencija isključivo Tužiteljstva i Suda i ako oni donesu takvu odluku hrvatska je Vlada mora poštovati, istaknuo je Granić.

Granić je kazao da se Hrvatska nalazi u neobičnoj situaciji da se stalno plasiraju određene informacije koje dovode u pitanje suradnju Hrvatske i Haškog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"I to namjerno, uvijek u vrijeme kada se prave bilance tih odnosa", kazao je Granić komenitrajući medijske informacije da Haag od Hrvatske traži 40 novih dosjea.

Istaknuo je pritom da je prije nekoliko tjedana započela revizija, odnosno inventura svih zahtjeva Haškog suda. Ured glavne tužiteljice i Vladin Ured za suradnju s Haškim sudom već tjednima rade na tome, a Granić procjenjuje kako bi to moglo rezultirati zajedničkim protokolom da se potvrde činjenice da li postoje neke neispunjene obveze, koje su to obveze i u kojem će ih vremenu Vlada ispuniti.

Naglašava da je to dio koji se odnosi na tehničku suradnju, te da je riječ o oko 500 zahtjeva koje je Vlada u međuvremenu ispunila ili ispunjava.

Granić je ponovio da Hrvatska želi da izvješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte bude što korektnije i što bliže činjenicama.

"Neću reći ni dobro ni loše, ali je važno da se temelji na činjenicama, a vjerujem da su činjenice dobre kada je u pitanju suradnja Hrvatske i da Vlada ispunjava sve obveze", rekao je.

Potpredsjednik Vlade ponovio je i da je Hrvatska izvijestila Haški sud da se, prema svim spoznajama, general Ante Gotovina nalazi izvan Hrvatske. Do sada nismo dobili nikakav dokaz koji bi upućivao da se general Gotovina krije u Hrvatskoj ili BiH, kazao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara