Granić o sjednici Europarlamenta: Spominjanje 2009. je pozitivno, ali Rezolucija sadrži i negativne stvari

UOČI sutrašnje plenarne sjednice Europskog parlamenta na kojoj će se između ostalog raspravljati i o nacrtu rezolucije o napretku Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji, bivši ministar vanjskih poslova i politički analitičar Mate Granić za Index je prokomentirao pojedine pozitivne i negativne stavke rezolucije o Hrvatskoj.

Granić smatra kako je pozitivno da se u nacrtu rezolucije spominje 2009. godina te napominje kako se ne radi o datumu ulaska u Uniju već o datumu kada bi Europski parlament prihvatio Hrvatsku, dok bi sam ulazak bio kroz narednih 12 do 24 mjeseci. Taj je period potreban zbog toga da parlamenti svih 27 članica EU izvrše ratifikaciju rezolucije, napominje Granić te ističe da rezolucija Europskog parlamenta nije obvezujuća ali je zbog spominjanja 2009. godine vrlo pozitivna za Hrvatsku.

"Ali u rezoluciji ima i negativnih stvari o kojima još ne znamo dovoljno i tek ćemo sutra vidjeti što će se dogoditi. Moguće je da Hrvatska bude ponovno prozvana zbog toga što je tražila da u sudskim procesima hrvatskim generalima bude prijatelj suda. Posebnu nepovoljnost mogao bi predstavljati problem razgraničenja sa Slovenijom i naputak da dvije države, ako ne uspiju bilateralno riješiti taj problem, problem rješavaju putem međunarodne arbitraže. Ovdje će se ići na amandman u kojem će se tražiti da se ide pred treću stranu. To je nešto što hrvatska diplomacija nije uspjela spriječiti, a slovenska jest." - mišljenja je HSP-ov savjetnik za vanjsku politiku.

Upitan o štetnosti navedenih negativnosti, Granić naglašava kako je proces ulaska u EU "proces promjena, prilagođavanja i reforma", te smatra kako se diplomacija mora boriti za bolji položaj Hrvatske u pregovorima. Po njegovom mišljenju, hrvatska diplomacija u navedena dva slučaja to nije uspjela.

Mate Granić se osvrnuo i na lobiranje i održavanje prijateljskih odnosa u procesu pristupanja zajednici europskih zemalja.

"Lobiranje je potrebno, dobri odnosi su potrebni, ali najvažnija je jasna politika i jasni strateški ciljevi" kazao je te podsjetio na hrvatske napore iz 1994. godine kada radilo na tome da u UN-u bude prihvaćena rezolucija 43/49 iz prosinca 94. Rezolucija o stanju na okupiranom području Hrvatske bila je temelj za operaciju"Oluja", a na Glavnoj skupštini UN prošla je zahvaljujući zajedničkim naporima hrvatske diplomacije koja je uspjela u tome da rezolucija bude prihvaćena unatoč snažnim naporima iz Beograda da ista bude odbačena.

Referirajući se na ranije uspjehe hrvatske diplomacije Granić je uvjeren kako aktualna diplomacija ima još jako puno neiskorištenog političkog prostora koji se može iskoristiti za zauzimanje boljih pozicija u pregovorima s EU-om.

Činjenicu da je svaka tranzicijska zemlja koja je prošla kroz mukotrpan proces pristupanja EU pretrpjela manju ili veću podijeljenost na domaćoj političkoj sceni, Granić komentira kao problem koji će biti prisutan i u Hrvatskoj.

"Ali, sve stranke bi trebale biti odgovorne i probleme koji se pojave trebale bi se svesti na različite političke programe, a ne na politikanstvo. Dakle problema će biti, ali čvrsto vjerujem da će se, bez obzira što se nalazimo u predizbornom vremenu, oko bitnih pitanja koje predstavljaju strateški nacionalni interes postići politički konsenzus" - zaključio je Granić.

I.K.
Foto: Mape

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara