Granić: Pozitivno izvješće Del Ponte važno za približavanje EU

POTPREDSJEDNIK hrvatske vlade Goran Granić rekao je u utorak kako očekuje da će Britanija i Nizozemska prestati blokirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske i EU ako glavna haška tužiteljica Carla del Ponte pozitivno ocijeni suradnju Hrvatske s haškim sudom.

"Da, to su oni jasno rekli", rekao je Granić odgovarajući na pitanje Nove TV postoje li izgledi da Britanija i Nizozemska promijene svoj stav ako bi izvješće bilo pozitivno.

Carla del Ponte treba početkom idućeg mjeseca podnijeti izvješće Vijeću sigurnosti UN o suradnji Hrvatske i drugih zemalja s haškim Sudom.

"Moji razgovori i s britanskim diplomatima pokazuju da oni očekuju to izvješće temeljem kojeg će definirati svoju daljnju politiku prema Hrvatskoj. Zato je nama vrlo važno da to izvješće bude pozitivno i da ono realno odražava suradnju i htijenja hrvatske vlade da ispuni svoje međunarodne obveze prema međunarodnom kaznenom sudu", rekao je Granić koji se u četvrtak u Haagu treba sastati s Del Ponte.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni prigovori Del Ponte na suradnju Hrvatske sa sudom odnose se na slučaj generala Ante Gotovine, koji je u bijegu već dvije godine.

Granić je rekao kako "prema svim nama dostupnim informacijama general Gotovina nije pod hrvatskom jurisdikcijom i nismo u mogućnosti izvršiti obvezu koju je odredio sud", te će o tome razgovarati s glavnom tužiteljicom.

On je dodao kako bi njegov razgovor s Del Ponte trebao "ukloniti sve dileme ili kriva tumačenja" hrvatske suradnje sa Sudom.

Britanski ministar za europske integracije Denis MacShane izjavio je u utorak tijekom sastanka s hrvatskim kolegom Nevenom Mimicom u Londonu da će britanski parlament ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske i EU nakon privođenja ili dobrovoljnog odlaska generala Ante Gotovine u Den Haag.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara