GRANIĆ: VLADA NE PRIHVAĆA PRIGOVORE O NESURADNJI S HAAGOM

Hrvatska Vlada odbila je danas prigovore o nesuradnji Hrvatske s Haškim sudom, te odlučila pozvati glavnu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte da posjeti Zagreb, izvijestio je popodne novinare potpredsjednik Vlade i predsjednik Savjeta za suradnju s Haaškim sudom Goran Granić.

´Vlada je ocijenila da je iznošenje i apostrofiranje Hrvatske za nesuradnju s Haagom nepotrebno, ne nalazimo razloga za to i odbijamo takve prigovore kao neosnovane´, rekao je Granić nakon zatvorenog dijela sjednice Vlade na kojem je prihvaćeno izvješće o suradnji s Haaškim sudom.

Granić kaže da je Hrvatska svjesna svojih obveza, a probleme koji se javljaju u procesu suradnje drži normalnim i pripisuje ih nejasnim zahtjevima ili objektivnim teškoćama da se određeni dokumenti dostave.

Ništa nije upućivalo na izjave haške tužiteljice o nesuradnji, a nakon izjava da Hrvatska surađuje, rekao je predsjednik Savjeta za suradnju s Haagom. Ponovio je da Hrvatska sve svoje obveze izvršava, te da će tako i dalje postupati.

Glavna haška tužiteljica na nedavnom je brifingu sa stranim diplomatima u veljači Haagu kazala kako nije zadovoljna i sa ´svim razinama suradnje´ Hrvatske.

Potpredsjednik Vlade izvijestio je da je Vlada danas, uz prihvaćanje spomenutog izvješća, zadužila nadležna ministarstva i druge službe da obave svoj dio posla.

Najveći dio tih poslova odnosi se na dostavu dokumenata, ali s obzirom da je tema rat postoje objektivne poteškoće da se oni pronađu. MUP nije dobio nikakav poseban zadatak, rekao je Granić upitan za medijske napise o osnivanju posebnog voda za uhićenje generala Gotovine.

MUP redovito radi svoj posao, izvještava Vladu, a Vlada povremeno o tome izvještava Haag i to će i dalje redovito činiti, kazao je Granić.

´Vlada se ne bavi tim poslom´, uzvratio je potpredsjednik Vlade na upit je li Vlada tražila da se prisluškuju Gotovinina obitelj i prijatelji.

Kaže, kako ne zna je li vijeće za nacionalnu sigurnost od predsjednika Vrhovnog suda dobilo obavijest vezano za zahtjev za prisluškivanje.

Za taj posao nije zadužen ni predsjednik Vrhovnog suda, ni Vijeće, rekao je.

Granić tvrdi da Vlada nije raspravljala o mogućnosti raspisivanja novčane nagrade za informaciju o uhićenju Gotovine, ali dodaje, da ta ideja radno postoji u krugu onih koji se tim problemom bave.

Kaže, i da raspisivanje novčane nagrade nije rijetkost u policijskoj praksi, dodaje, da se za zakonske osnove o raspisivanju nagrade treba raspitati u MUP-u.

Potvrdio je da su Vladi stigli neformalni prigovori iz Haaga zbog ponašanja bolesnog generala Janka Bobetka koji je u bolnici nedavno primao izaslanstva.

Pismena opaska nije stigla, neformalna da, rekao je Granić, dodajući da je Bobetkovim ponašanjem ´glavna tužiteljica bila vjerojatno podjednako iznenađena kao i mi´.

Na upit jesu li u Zagreb stigle i očekuju li se nove haške optužnice Granić je kratko odgovorio: ´Ne´.

Carla del Ponte mogla bi u Zagreb, predviđa Granić, stići do kraja ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara