Granica BiH sa Crnom Gorom u Boki Kotorskoj sporna za bosanske Srbe

ZAHTJEVE i najave medija u Republici Srpskoj o tome da bi taj entitet trebao dobiti izlaz na more kod Sutorine u bokokotorskom zaljevu komentirao je Mugdim Čukle, predsjednik Povjerenstva za granice BiH.

Čukle je istaknuo kako BiH nema pretenzija prema navedenom teritoriju te da su prema povijesnim kriterijima, sukladnim s Ustavom BiH, takvi zahtjevi besmisleni. Jedino na što se u tim zahtjevima poziva jest navodni neformalni dogovor koji je postignut nakon Drugog svjetskog rata. Prema tom ugovoru prostor između Igala i Njivica ustupljen je tada Crnoj Gori.

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, istaknuo je kako se radi o kompleksnom pitanju, dok je veleposlanik BiH u Crnoj Gori, Branimir Jukić, naglasio kako BiH sa Crnom Gorom nema otvorenih pitanja o granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teza koju su mediji u BiH iznijeli ranije ovog mjeseca glasi kako je oko sedam kilometara zemljišnog pojasa na navedenom teritoriju povijesno pripadalo BiH. Crna Gora navodno ga je dobila 1947. u neformalnom dogovoru republičkih komunističkih čelnika.

Čukle smatra da bi se otvaranjem povijesnih pitanja potencijalno mogla otvoriti i Pandorina kutija.

B.V.
Foto: HR Foto

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara