GRAZ SLUŽBENO POSTAO EUROPSKOM KULTURNOM PRIJESTOLNICOM 2003.

Austrijski Graz u subotu je i službeno, prigodnom svečanošću u nazočnosti političkih i kulturnih uglednika, preuzeo ulogu europske kulturne prijestolnice za 2003. godinu.

Obrativši se okupljenima u svojstvu pokrovitelja, austrijski predsjednik Thomas Klestil aludirao je na zemljopisni položaj Graza nedaleko Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

´Takav položaj se prije može smatrati pogodnošću nego prijetnjom´, kazao je Klestil u svom govoru.

Kao prijestolnica kulture, Graz bi u sljedećih 12 mjeseci trebao dati svoj doprinos u uspostavljanju europskog kulturnog identiteta.

Bogati kulturni program inauguralnog vikenda uključuje velike ulične zabave, izložbe, te kazališne, glazbene i televizijske premijere.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak i petak otvoreni su deseci izložaba, te održane po dvije kazališne i koncertne premijere. Sudionici inauguracijskog vikenda umjetnici su iz brojnih europskih zemalja.

Tijekom cijele kulturne godine u Grazu će se održati više od stotinu projekata s više od 1000 sudionika.

U vrhunce cjelogodišnjih kulturnih zbivanja svakako pripadaju gostovanje Opere Kirov i predstavljanje opernog stvaralaštva triju stoljeća ruske glazbe u veljači, te otvaranje novog Umjetničkog paviljona, jednog od najuzbudljivijih primjera suvremena graditeljstva, dvojice britanskih arhitekata - Petera Cooka i Colina Fourniera.

Graz, koji ima oko 300.000 stanovnika, prvi je austrijski grad koji je imenovan europskom kulturnom prijestolnicom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara