Grbić: Sporne prijave koje su odbačene iniciralo je Državno odvjetništvo, a ne policija!

Foto: Wikipedia

"MEDIJSKI Istupi i kritike na račun rada policije temelje se prije svega na odbačajima kaznenih prijava pa se iz toga izvodi potpuno pogrešan zaključak da se radilo o neosnovanom i tendencioznom prijavljivanju za počinjenje kaznenih djela koje nije imalo nikakve osnove već je bilo rezultat 'političkog pritiska'", stoji u otvorenom pismu ravnatelja policije Olivera Grbića koji je reagirao na medijske napise u kojima se proziva policija da je pisala prijave po političkom diktatu.

Bajić je bio prisutan

Riječ je o predmetima "Odmaralište Pirovac" od 26. siječnja 2010. godine, u predmetu "Televizija Velika Gorica" od 17. veljače 2010. godine i u predmetu "Tržnice Rijeka". Grbić kaže da se osjetio pozvanim demantirati takve tvrdnje.

"Izvidi kaznenih djela u sva tri spomenuta predmeta inicirani su zahtjevima nadležnih državnih odvjetništava, nakon čega je s njima u koordinaciji provedeno kriminalističko istraživanje policije, sve temeljem tada važećih Zakona o kaznenom postupku i Protokola o suradnji policije i državnog odvjetništva tijekom predkaznenog (prethodnog) i kaznenog postupka. S obzirom na kompleksnu problematiku istraživanja, održavani su savjetodavni i koordinacijski sastanci policije i nadležnih državnih odvjetništava", navodi Grbić dodajući da je u predmetu "Pirovac" i "Televizija Velika Gorica" održano pet koordinacija, dok se u obradi predmeta "Tržnice Rijeka" održalo čak 14 sastanaka.

Nije bilo policijske zlouporabe

Ravnatelj policije Grbić naglašava kako je posljednji radni sastanak u predmetima Pirovac i Velika Gorica održan još u siječnju prošle godine u sjedištu DORH-a a tada je bio nazočan i glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić. Prijave su 26. siječnja 2010. i 17. veljače 2010. podnesene od strane Policijske uprave koprivničko-križevačke i Policijske uprave zagrebačke.

Za riječke Tržnice sastanak je bio 23. veljače prošle godine, a tek nakon što je usuglašen stav oko osnovanosti sumnje, prijave je je 3. ožujka 2010. godine podnesena od strane PU primorsko-goranske podnesena Županijskom državnom odvjetniku u Rijeci.

"Iz navedenog proizlazi da je potpuno netočno i deplasirano, a u cijelosti neargumentirano uporno u medijima isticati jednostrano i tzv. 'tendenciozno i politički usmjeravano' postupanje policije čime se u dijelu javnosti pokušava stvoriti dojam krajnjeg neprofesionalizma i time podredno pravne nesigurnosti, koji dojam osim u domaćim okvirima može negativno utjecati i na stanje i percepciju šire društvene klime i vladavine prava za inozemne promatrače", naglašava Grbić dodajući da se često u javnosti neosnovano govori da su prijave bile neosnovano podnesene pa da se time učinila svojevrsna ispravka policijske pogreške i zlouporabe.

"Iako je za pravne stručnjake i praktičare ovo sasvim deplasirana tvrdnja, kod neupućenih može utjecati na donošenje pogrešnih sudova i zaključaka", zaključuje Grbić.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara