Grci odgodili izbore kako bi tehnokratska vlada mogla dovršiti reforme

Foto: AFP

PARLAMENTARNI izbori u Grčkoj, izvorno dogovoreni za 19. veljače, bit će odgođeni kako bi tehnokratska vlada premijera Papademosa dobila još koji tjedan za provođenje reformi i postizanje sporazuma o restrukturiranju duga.

Odgodu izbora dosad je sprječavala konzervativna stranka Nova demokracija, ali su na kraju i oni popustili i prestali inzistirati na ranije zakazanom terminu, koji je uvjetno određen u vrijeme kad je Papandreou predavao vlast, prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su kao uvjet postavili samo to da se izbori održe do pravoslavnog Uskrsa, koji ove godine pada na 15. travnja. Iako odgoda pogoduje provođenju potrebnih reformi i donošenju plana za podmirivanje vanjskog duga, s druge strane, odustajanje od predviđenog datuma zakompliciralo je napore da se oformi ugovor za spas eurozone vrijedan 130 milijardi eura koji uključuje razmjenu obveznica s vjerovnicima iz privatnog sektora.

U međuvremenu, grčka vlada vodi pregovore i s bankama da omogući mjere kojima bi ukupni grčki dug smanjila za dodatnih 100 milijardi eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara