Grci ponovno u štrajku: Atena zatrpana smećem, javni prijevoz u blokadi

Grci ponovno u štrajku: Atena zatrpana smećem, javni prijevoz u blokadi

Foto: AFP

ATENA je ponovno u kaosu. Smeće se gomila na ulicama, raskrižja su zakrčena automobilima, a oni sretnici koji još imaju posao muku muče kako da do njega dođu jer je javni prijevoz u blokadi.

Zaposlenici u sektoru javnog transporta danas su krenuli u jednodnevni štrajk, kako bi iskazali nezadovoljstvo najavljenim otkazima i smanjenjima plaća, na što je grčka vlada morala pristati pod pritiskom MMF-a i EU-a. U istoj su situaciji i komunalci, koji štrajkaju već osam dana, Jedino odlagalište smeća u gradu je zatvoreno, a vjetar i jaka kiša nose smeće svuda po atenskim ulicama.

Pristup zdravstvenoj skrbi u velikoj opasnosti

Opći štrajk u javnom i privatnom sektoru predviđen je za 19. listopada. Totalna erozija grčkog društva koju je uzrokovala dužnička kriza počela je ostavljati ozbiljne posljedice i na zdravstvenom planu. Broj samoubojstava je rapidno porastao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast nezaposlenosti i rezanje proračunskih rashoda guraju sve više ljudi u tešku depresiju i ovisnosti, a istodobno smanjenje sredstava za zdravstvenu zaštitu ostavlja ljude bez pristupa zdravstvenoj skrbi. Dio dobavljača lijekova prestao je s isporukama lijekova grčkim zdravstvenim ustanovama zbog neplaćenih računa.

Grci u iščekivanju zelenog svjetla trojke

"Nakon duge serije razgovora i sastanaka s predstavnicima trojke završili smo ciklus sastanaka i očekuje se da će misija završiti s radom do sutra. Očekujemo izvješće trojke, a posljedično i isplatu tranše zajma", kazao je ministar financija Venizelos pred odborom za proračun u grčkom parlamentu.

Podsjetimo, Grčkoj treba osam milijardi eura nove tranše kredita kako bi bila u stanju podmiriti dospjele financijske obveze. U protivnom će sljedećeg mjeseca bankrotirati, što bi čitavu eurozonu moglo odvesti u još veće probleme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara